Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääketieteen Medix-palkinnon saavat masennuslääkkeiden vaikutusmekanismien tutkijat

Minervasäätiön tämän vuoden Medix-palkinto on myönnetty Helsingin yliopiston tutkimusryhmälle, joka on tuottanut uutta tietoa masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeista.

Minervasäätiö kertoo, että ryhmän tutkimus kyseenalaistaa serotoniinin ja glutamaatin reseptorien roolin masennuslääkkeiden ensisijaisina vaikutuskohteina.

Palkittua tutkimusryhmää johtaa lääketieteen tohtori Eero Castrén. Kansainvälinen Cell-lehti on julkaissut tutkimusryhmän artikkelin, jonka mukaan masennuslääkkeet sitoutuvat suoraan aivojen kasvutekijän TrkB-nimiseen reseptoriin.

– Masennuslääkkeiden ongelma on se, että ne vaikuttavat hitaasti. Voi kestää jopa useita viikkoja, ennen kuin niiden vaikutukset näkyvät. Siksi tutkimusryhmämme kiinnostuksen kohteena nyt on löytää sellaisia lääkeainemolekyylejä, jotka sitoutuvat tiukemmin TrkB-reseptoriin. Tällaisten löydösten avulla olisi mahdollista kehittää uudentyyppisiä masennuslääkkeitä, jotka vaikuttaisivat nopeammin, Castrén sanoo tiedotteessa.

Castrén kertoo, että hänen ryhmänsä on tehnyt yhteistyötä professori Ilpo Vattulaisen ja professori Mart Saarman tutkimusryhmien kanssa ja palkintosumma jaetaan kolmen ryhmän tutkijoiden kesken.

Medix-palkinnon suuruus on 20 000 euroa. Palkinto on merkittävä vuosittainen tunnustus kansainvälisesti korkeatasoiselle suomalaiselle lääketieteelliselle tutkimukselle. Palkinnon jakaa Helsingin yliopisto. Se jaetaan tänä vuonna 35. kerran.

Palkintosumman yliopistolle lahjoittaa Minervasäätiö, joka ylläpitää lääketieteellistä tutkimuslaitosta Helsingin Biomedicumissa.