Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neuvottelut hoitajien työkiistan sovittelemiseksi jatkuvat keskiviikkona – "Ratkaisua kohti edetään"

Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu keskiviikkoaamuna. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara tapasi Tehyn ja Superin sekä työnantajien KT:n edustajat tiistai-iltana samoihin aikoihin, kun hallitus julkaisi esityksensä kiistellyksi potilasturvalaiksi, mutta ratkaisuja ei vielä tehty suuntaan tai toiseen.

– Sovittelu etenee ja sitä jatketaan varhain huomisaamuna. Ratkaisua kohti edetään, Sajavaara tviittasi illalla neuvottelujen päätteeksi.

Aiemmin päivällä Sajavaara kertoi STT:lle katsovansa tapaamisessa, onko sovintoesityksen antamiselle edellytyksiä.

Jos sovitusesitys annetaan, on osapuolilla yleensä noin vuorokausi aikaa päättää, hyväksyvätkö ne sen. Jos jompikumpi tai molemmat osapuolista hylkäävät esityksen, suunnitellut lakot todennäköisesti toteutuvat.

Valtakunnansovittelija voi myös todeta, ettei näe edellytyksiä sovintoesitykselle. Myös tässä tapauksessa lakot todennäköisesti toteutuvat. Sovittelua jatketaan vasta sitten, kun osapuolet ovat valmiita joustamaan vaatimuksistaan.

Sajavaaran mukaan neuvotteluissa on nähty hyvää edistystä muilta osin, mutta palkkakysymykset hiertävät yhä.

– Esimerkiksi työoloja koskevissa asioissa on tapahtunut selkeää edistystä.

Tehy ja Super ovat jo liikkuneet alkuperäisestä tavoitteestaan, mutta palkoissa puhutaan yhä merkittävästä korotuksesta, Sajavaara sanoo.

Lakiprosessi ei vaikuta neuvotteluihin

Kaavaillun potilasturvallisuuslain on ensisijaisesti tarkoitus velvoittaa työntekijäjärjestöt siihen, että työntekijöitä on riittävästi työnantajan käytössä turvaamaan välttämätön sosiaali- ja terveydenhuolto työtaistelun aikana.

Sajavaara sanoo, että lain eteneminen ei ole vaikuttanut neuvotteluihin hoitajien työkiistassa.

– Lakiprosessi etenee omaa latuaan ja vaikuttaa siihen, toteutuvatko lakot. Sovittelussa ei huomioida sovitteluprosessin ulkopuolella tapahtuvia asioita.

Sairaanhoitopiirit yrittävät estää lakot

Tehy ja Super ilmoittivat tiistaina, että vuorokauden kestävä lakko Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla siirtyy tämän viikon perjantailta ensi maanantaihin.

Tehy ja Super ovat antaneet lakkovaroitukset myös Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireihin sekä Helsingin ja Oulun kaupunkien kotihoitopalveluihin. Molemmissa sairaanhoitopiireissä lakkoja on siirretty valtakunnansovittelijan pyynnöstä alkuperäisestä ajankohdasta kahdella viikolla. Varsinais-Suomessa lakon on tarkoitus alkaa ensi viikon tiistaina ja Pohjois-Pohjanmaalla 27. syyskuuta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri jätti Helsingin käräjäoikeuteen maanantaina turvaamistoimihakemuksen, jonka nojalla tuomioistuin voisi kieltää lakon toteuttamisen.

Yle uutisoi, että myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on jättänyt käräjäoikeuteen hakemuksen lakon estämiseksi ja pyyntö koskee Oulun yliopistollisen sairaalan tehohoitoa. Niin ikään myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on jättänyt turvaamistoimihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen.