Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Von der Leyen lupasi EU:n tukevan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen – EU-parlamentti hyväksyi viiden miljardin euron lainan Ukrainalle

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lupaa EU:n tukevan sodan runtelemaa Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. Von der Leyen puhui yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin kanssa Kiovassa tänään.

Vierailu on kolmas, jonka von der Leyen tekee Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan tänä vuonna. Von der Leyen lupasi eilen EU-parlamentissa pitämässään puheessa lisää tukea Ukrainalle. Hän tviittasi aikovansa keskustella Ukrainan ja EU:n talouksien ja kansojen lähentymisestä Ukrainan edetessä kohti EU-jäsenyyttä.

Lehdistötilaisuudessa Zelenskyi sanoi maansa haluavan liittyä EU:n sisämarkkinoihin ennen päätöstä Ukrainan EU:n jäsenyydestä.

Ukraina haki EU-jäsenyyttä vain viisi päivää sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt maahan 24. helmikuuta. Virallinen EU:n ehdokasmaan asema Ukrainalle myönnettiin 23. kesäkuuta.

Tänään EU-parlamentti hyväksyi viiden miljardin euron lainan Ukrainalle. Laina on tarkoitettu helpottamaan akuuttia rahoitustarvetta, jonka Venäjän hyökkäys on aiheuttanut Ukrainalle, kerrotaan parlamentin nettisivulla.

Nyt hyväksytty laina on suurin erä EU:n yhdeksän miljardin tukipaketista, josta jo aiemmin on myönnetty miljardi euroa.

Zelenskyi autokolarissa, mutta ei loukkaantunut vakavasti

Kiovassa autoilija törmäsi yöllä presidentti Volodymyr Zelenskyiä kuljettaneeseen ajoneuvoon.

Presidentti ei tämän tiedottajan mukaan loukkaantunut vakavasti. Tiedottaja kertoi aikaisin torstaina, että lääkäri oli tutkinut presidentin.

Viranomaiset tutkivat tapahtumien kulun. Tiedottajan mukaan auto osui presidentin autoon ja saattueautoihin.

– Presidentin mukana ollut lääkintähenkilökunta antoi henkilöauton kuljettajalle ensiapua ja siirsi tämän ambulanssiin, tiedottaja Serhi Nikiforov kertoi Facebookissa.

Presidentti oli eilen vierailulla tärkeässä, Harkovan alueella sijaitsevassa Izjumin kaupungissa, jonka Ukrainan joukot ovat vallanneet Venäjältä takaisin.

Aikaisin torstaina julkaistussa puheessaan Zelenskyi kertoi palanneensa Harkovan alueelta.

– Nyt lähes koko alue on vapautettu miehityksestä. Tämä oli sotureidemme ennennäkemätöntä toimintaa. Ukrainalaiset onnistuivat jälleen tekemään sen, mitä monet pitivät mahdottomana, Zelenskyi ylisti.

Osa venäläisjoukoista paennut paniikissa

Britannian puolustusministeriön päivittäiskatsauksen mukaan Ukrainan joukot ovat vahvistaneet otettaan venäläismiehittäjiltä takaisin vallatuilla alueilla Harkovan alueella. Venäläisjoukot ovat suureksi osaksi vetäytyneet pois Oskiljoen länsipuolelta.

Ministeriön mukaan osa venäläisjoukoista on vetäytynyt hyvässä järjestyksessä, toiset taas näyttävät paenneen paniikissa jättäen jälkeensä arvokasta kalustoa.

---

Jutun otsikkoa korjattu klo 20:37: Nyt hyväksyttiin viiden miljardin euron lainaerä, ei yhdeksän miljardin lainaa, kuten aiemmin kerrottiin.