Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipilä sanoo tienneensä Fortumin Uniper-kaupasta samaan aikaan kuin muut suomalaiset

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo saaneensa tietää Fortumin Uniper-tarjouksesta samaan aikaan kuin muutkin suomalaiset. Hänen mukaansa Fortumin johdon kanssa oli sovittu palaveri viisi vuotta sitten syyskuussa, mutta uutinen kaupasta ehti vuotaa julkisuuteen ennen palaveria.

Sipilä arvioi AlfaTV:ssä, että valtion strategisen omistusyhtiön oleminen pörssissä on hirvittävän hankala yhtälö. Hänen mukaansa strategisia omistusyhtiöitä ei kannattaisi pistää pörssiin.

– Iso kysymysmerkki on, ovatko Finnair tai Fortum aitoja pörssiyhtiöitä, Sipilä sanoo.

Hän huomauttaa, että pörssiyhtiön operatiivisessa päätöksenteossa Suomen hallituksella ei ole mitään roolia. Hänen mukaansa valtio omistajana vaikuttaa pörssiyhtiön päätöksentekoon yhtiön hallituksen jäsenten valinnan kautta.

Sipilä kertoo ihmetelleensä Uniper-kaupan yhteydessä, miksi Fortum suuntautuu fossiilisiin polttoaineisiin. Venäjä-riski ei ollut tuolloin esillä.

Heinäkuun pelastuspaketin yhteydessä Suomen valtiota edusti omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.), joka neuvotteli ratkaisusta Saksan valtion ja yhtiöiden kanssa. Sipilä kertoo, että hän olisi toiminut toisin.

– Olisin keskustellut (Saksan liittokanslerin Angela) Merkelin kanssa, hän sanoo.