Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin ylisti "uusia valtakeskittymiä" ja väitti Venäjän haluavan tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan maailmassa on uusia valtakeskittymiä, joiden rooli käy koko ajan selvemmäksi.

– Uusien, toistensa kanssa yhteistyötä tekevien valtakeskittymien rooli tulee koko ajan selvemmäksi. Me olemme valmiita yhteistyöhön koko maailman kanssa, Putin sanoi Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokouksessa Uzbekistanissa perjantaina.

– Politiikastamme puuttuu kaikki itsekkyys. Toivoisimme, että muut tekisivät politiikkaa samoin ja luopuisivat protektionismista, laittomista pakotteista ja taloudellisesta itsekkyydestä, Putin jatkoi.

Turkki haluaa sodan Ukrainassa loppuvan pian

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan sanoi samaisessa kokouksessa pyrkivänsä siihen, että sota Ukrainassa loppuu niin pian kuin mahdollista.

– Me ponnistelemme saadaksemme Ukrainan konfliktin loppumaan diplomatian keinoin niin pian kuin mahdollista, Erdogan vakuutti.

Erdogan tapasi myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin, joka peräänkuulutti poliittista luottamusta Turkin ja Kiinan välisiin suhteisiin tavatessaan Erdoganin.

– Osapuolien tulisi lujittaa molemminpuolista poliittista luottamusta, kunnioittaa toistensa perustavanlaatuisia etuja ja lujittaa Kiinan ja Turkin strategisen yhteistyön poliittista perustaa, Xi sanoi.

Xi kaipasi myös lisää yhteistyötä Uutena Silkkitienä tunnetulle jättiprojektille, jonka tarkoituksena on parantaa Kiinan meri- ja maareittejä Lähi-itään, Afrikkaan ja Eurooppaan. Kiinan valtiollisen CCTV-television mukaan Kiinan ja Turkin tulisi yhdessä keskittyä kauppareittien ja jakeluketjujen turvaamiseen.

Modi painotti demokratian, diplomatian ja dialogin merkitystä

Intian pääministeri Narendra Modi sanoi kokouksen oheistapahtuman yhteydessä Putinille, että nyt ei ole sodan aika. Tilanne tallentui tapahtumasta lähetettyihin televisiokuviin.

Intialla ja Venäjällä on pitkäaikaiset siteet, jotka ulottuvat kylmän sodan ajalle. Lisäksi Venäjä on yhä Intian ylivoimaisesti suurin asetoimittaja.

Intia on vältellyt Venäjän selkeää tuomitsemista Ukrainan sodan takia. Uzbekistanin kokouksessa Modi kuitenkin korosti "demokratian, diplomatian ja dialogin" merkitystä.

Putin kertoi Modille haluavansa lopettaa Ukrainan konfliktin niin pian kuin mahdollista. Putin sanoi myös ymmärtävänsä, että taistelut huolestuttavat Intiaa.

Myöhemmin perjantaina Putin kuitenkin sanoi toimittajille, että Ukrainan vastahyökkäyksestä huolimatta Venäjä ei suunnittele muutoksia sotilaallisiin operaatioihin Ukrainassa.

Putinin mukaan Venäjä "ei taistele koko armeijan voimalla", vaan taistelussa on vain sopimussotilaita. Putin sanoi, että päätavoitteena on "koko Donbassin alueen vapauttaminen".

Shanghain yhteistyöjärjestöön (SCO) kuuluvat Kiina, Intia, Pakistan, Venäjä ja useita entisiä neuvostotasavaltoja.