Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erdogan: Turkki ei raportoi EU:lle halustaan Shanghain yhteistyöjärjestöön

Turkin presidentti on ottanut kantaa Turkin mahdolliseen jäsenyyteen Shanghain yhteistyöjärjestössä (SCO).

Shanghain yhteistyöjärjestön jäseniä ovat Kiina, Venäjä, Kazakstan, Kirgisia, Tadzhikistan ja Uzbekistan. Muodollisesti järjestö pyrkii esimerkiksi vastustamaan terrorismia, mutta se on osa moninapaisuusprojektista, jossa läntisille yhteistyöelimille on muodostettu vaihtoehtoisia yhteistyön muotoja.

– Turkki ei aio raportoida EU:lle neuvotteluistaan tai halustaan liittyä Shanghain yhteistyöjärjestöön, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan totesi venäläisen talouslehti RBK:n mukaan.

Erdoganilta kysyttiin myös, haluaako Turkki olla osa länttä vai osa itää.

– Turkki on osa maailmaa, ei länttä tai itää, presidentti vastasi.

Samassa yhteydessä Erdogan muistutti, että EU ei ole huolinut Turkkia jäsenekseen.

– Ei ole toista Euroopan valtiota, jonka jäsenyyttä EU olisi lykännyt yhtä pitkään kuin Turkin. Ankaralla on oikeus valita, keneen liittyy.

Turkki ei ole päässyt osaksi EU:ta, koska se ei ole osoittanut haluaan kehittää yhteiskuntaansa niin, että se täyttäisi EU:n jäsenkelpoisuuden.

Erdogan on pyrkinyt nostamaan asemaansa kansainvälisissä neuvottelupöydissä. Keväällä Turkin presidentti oli aktiivinen Ukrainan ja Venäjän viljaneuvotteluissa.