Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum vahvistaa Uniper-neuvottelujen olevan loppusuoralla – esillä myös Fortumin myöntämän rahoituksen palauttaminen

Fortum vahvistaa, että saksalaista energiayhtiö Uniperia koskevat neuvottelut ovat loppusuoralla. Yhtiön mukaan sopimusneuvotteluiden elementtejä ovat muun muassa Fortumin omistamien Uniper-osakkeiden myynti Saksan valtiolle ja Fortumin Uniperille myöntämän rahoituksen palauttaminen Fortumille sekä Saksan valtion suunnittelema Uniperin pääomankorotus.

Fortum kuitenkin toteaa, ettei lopullista sopimusta vielä ole. Yhtiö kertoo tiedottavansa sitten, kun sopimus on viimeistelty ja allekirjoitettu.

Neuvotteluista kertoi aiemmin muun muassa uutistoimisto Bloomberg lähteidensä nojalla. Sen mukaan Saksa on pääomittamassa sille tärkeää Uniperia kahdeksalla miljardilla eurolla, mikä mahdollistaisi Fortumin myöntämän lainan takaisinmaksun. Uutistoimisto kertoi, että ratkaisusta voitaisiin tiedottaa jo huomenna.

Helsingin pörssi keskeytti kaupankäynnin Fortumin osakkeilla neljän aikaan tiistai-iltapäivällä, kun tiedot pelastuspaketista alkoivat tihkua kansainvälisiin tiedotusvälineisiin. Yhtiön kurssi oli ampaissut 9,5 prosentin nousuun.

Uuden järjestelyn on määrä korvata heinäkuussa solmittu pelastuspaketti, jossa Saksan sovittiin saavan 30 prosenttia Uniperin osakkeista nimellishintaan. Järjestely kävi nopeasti riittämättömäksi Saksan energiakriisin paisuessa.

Bloomberg kertoi viime viikolla, että Saksa suunnittelee hankkivansa haltuunsa enemmistöosuuden Uniperista ennen kriisiyhtiön tuntuvaa pääomittamista. Uutistoimiston mukaan Saksa harkitsee myös kahden muun kaasuyhtiön kansallistamista.

Omistajaohjausministeri Tuppurainen: Saksa on se, joka tätä laskua saa nyt maksaa

Energiayhtiö Fortumin hallitus on toimivaltainen tekemään päätöksen tytäryhtiötään Uniperia koskevassa asiassa, kertoo eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.). Hän kommentoi asiaa medialle tiistaina Brysselissä eurooppaministerien kokouksen jälkeen.

Valtio on Fortumin enemmistöomistaja ja Tuppuraisen vastaus tarkoittanee, että esimerkiksi yhtiökokousta ei liene välttämätöntä kutsua koolle Uniperia koskevien päätösten seurauksena.

– Fortumin hallituksella on vastuu löytää ratkaisu, joka on kaikkien osakkeenomistajien etujen mukainen, Tuppurainen sanoi.

Kansainvälisistä uutislähteistä on tihkunut tietoja siitä, että neuvottelut Uniperin ja Saksan hallituksen välillä olisivat jo lähellä maalia. Tuppurainen sanoi, ettei hän kommentoi vuototietoja, mutta hän puhui kuitenkin Fortumin julkisuuteen kertomista asioista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan myös Uniper on tiedottanut, että sopimuksen syntyminen on lähellä.

"Venäjä kiristänyt otettaan"

Uniper on kriisissä, koska se joutuu sopimustensa takia myymään kaasua tämän hetken ostohintaa halvemmalla.

Tuppurainen totesi, että neuvotteluja on käyty yhtiöiden ja Saksan hallituksen edustajien kesken. Hän sanoi, että Uniperin edellisen, kesällä tehdyn vakautussopimuksen jälkeen Venäjä on entisestään kiristänyt otettaan ja vahvistanut toimia, joilla se käy energiasotaa Eurooppaa vastaan.

Edellinen vakautussopimus perustui hänen mukaansa arvioihin, että Nordstream I -putkesta olisi vielä saatavissa jossain määrin maakaasua.

– Nyt tiedämme, että nämä toimitukset ovat poikki, hän sanoi.

Tuppurainen kertoi jo aamulla valtio-omistajan tärkeimmät tavoitteet, jotka ovat käytännössä samat kuin heinäkuussa.

Konkreettisesti ne ovat Fortumin toimintakyvyn turvaaminen, yhtiön kyky investoida ja huolehtia Suomelle tärkeästä sähkön huoltovarmuustoiminnasta. Niin ikään hän nosti esiin Fortumin Uniperille maksaman kahdeksan miljardin euron rahoituksen saamisen takaisin ja sen, että veronmaksajille ei koidu kriisin ratkaisusta mitään aiheettomia kustannuksia.

– Raha pitää hakea jostain muualta kuin siitä, että raha liikkuisi Suomesta veronmaksajilta Fortumiin tai Fortumista Uniperiin. Tässä tapauksessa Saksa on se, joka tätä laskua saa nyt maksaa, Tuppurainen sanoi eurooppaministerien kokouksen jälkeen.

Suomen oppositiopuolueet jättivät tänään kaksi erillistä välikysymystä hallituksen toiminnasta Uniperiin liittyen.