Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karibialla hurrikaani Fiona on voimistunut kategorian neljä myrskyksi – ainakin viisi kuollut

Karibialla mittavia vahinkoja aikaansaanut hurrikaani Fiona on voimistunut kategorian neljä myrskyksi, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC). Trooppisten hirmumyrskyjen voimakkuutta mitataan viisiportaisella Saffir-Simpsonin asteikolla. Hurrikaani Fionan tuulen on mitattu puhaltavan noin 58 metriä sekunnissa.

Hurrikaanin kerrotaan siirtyneen eteenpäin Turks- ja Caicossaarilta kohti Britannian merentakaisiin alueisiin kuuluvaa Bermudaa. NHC arvioi Fionan aiheuttamien aaltojen saavuttavan Bermudan torstaina. NHC varoittaa aallokko-olosuhteiden voivan olla hengenvaarallisia.

Ainakin viisi kuollutta tähän mennessä

Fiona on viranomaisten mukaan jättänyt satojatuhansia ihmisiä ilman juomavettä sähkökatkosten ja tulvivien jokien seurauksena.

Viranomaisten mukaan ainakin viisi ihmistä on kuollut myrskyn vuoksi. Fiona vaati ensimmäisen kuolonuhrinsa, kun se oli vielä määritelty trooppiseksi myrskyksi. Mies kuoli Ranskalle kuuluvalla Guadeloupella, kun tulvavesi vei hänen talonsa mukanaan.

Puerto Ricolla ja Dominikaanisessa tasavallassa myrsky vaati kaksi kuolonuhria kummassakin.

Turks- ja Caicossaarilla kuolonuhreilta ja vakavilta loukkaantumisilta on vältytty, saarten varakuvernööri Anya Williams kertoi. Williams kuitenkin korosti, että hurrikaani Fiona on osoittautunut varsin arvaamattomaksi myrskyksi ja pyysi ihmisiä pysymään yhä suojassa.

Mittavia sähkökatkoksia ja tulvimista

Viikonloppuna ja alkuviikosta Fiona liikkui Puerto Ricon ja Dominikaanisen tasavallan poikki jättäen jälkeensä mittavia sähkökatkoksia, tulvivia jokia ja teitä sekä kaatuneita puita.

Dominikaanisessa tasavallassa presidentti Luis Abinader on julistanut maan kolme itäisintä provinssia katastrofialueiksi. Kaikkiaan noin puoleen provinsseista annettiin hurrikaanin vuoksi yleishälytys.

Pelastusviranomaiset kertoivat tiistaina noin 400 000 asukkaan olevan maassa ilman sähköä. Lisäksi yli 10 000 ihmistä jouduttiin siirtämään suojaan "turvallisille alueille".

Myös suuri osa kolmen miljoonan asukkaan Puerto Ricosta oli hurrikaanin takia ilman sähköä. Maanantaina sähköt saatiin palautettua kuvernööri Pedro Pierluisin mukaan noin sadalletuhannelle asiakkaalle.

Puerto Rico on Yhdysvaltain territorio ja maan presidentti Joe Biden julisti saarelle sunnuntaina hätätilan, mikä valtuutti liittovaltion hätätilanteiden hallintaviraston antamaan apua.