Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö pitää Putinin ydinaseretoriikkaa hyvin vaarallisena – tilanteen eskaloituminen ei pysähdy helposti

Presidentti Sauli Niinistö pitää hyvin vakavana Venäjän presidentin Vladimir Putinin ydinaseisiin liittyvää retoriikkaa. Putinin retoriikka on Niinistön mukaan hyvin vaarallista, sillä tilanteen eskaloituminen ei pysähdy helposti, kun se on lähtenyt liikkeelle.

– En saata uskoa, että ydinaseisiin päädytään. Venäjällä on muutakin arsenaalia, jota ei ole käytetty, Niinistö sanoo.

Näitä ovat kemialliset aseet ja tuhoisammat pommit.

Niinistö kuitenkin varoittaa, että Putin ei ole mikään tappion myöntäjä, mikä tekee tilanteesta arvaamattoman.

New Yorkissa keskiviikkona tiedotustilaisuuden pitänyt Niinistö toisti tiistaisen korttipelivertauksen, että Putinilla on nyt "all in" eli kaikki pelissä. Venäjän ilmoitus osittaisesta liikekannallepanosta heijastaa Niinistön mielestä heikosti mennyttä sotaa Ukrainassa, ja Putin tarvitsee nyt lisää panoksia.

Niinistö arvioi Putinin puheen tähdänneen lähinnä venäläisen väestön mielipiteen muokkaukseen.

Niinistö näkee myös retorisia ainesosia niin sanottujen kansanäänestysten järjestämisessä Venäjän hallitsemilla alueilla Ukrainassa. Jos alueet liitetään Venäjään, silloin Venäjällä voidaan katsoa, että Venäjä on uhattuna ja liitetyillä alueilla käydään puolustustaistelua länttä vastaan.

Putinin uhitteluun ydinaseilla ei Niinistön mukaan pidä vastata uhittelulla.

– Muilla keinoin pitää näyttää, missä on punainen linja.

Liikekannallepanosta ei välittömiä vaikutuksia Suomelle

Niinistö arvioi, ettei Venäjän osittaisella liikekannallepanolla ole välittömiä vaikutuksia Suomelle. Rajalla ei ole näkynyt mitään poikkeuksellista. Suomi seuraa tilannetta, ja Suomella on valmiudet vastata tilanteen kehittymiseen.

Presidentti huomioi, että kun Putin puhuu puolustautumisesta länttä vastaan, Suomikin on osa länttä. Hän ei kuitenkaan näe tarvetta esittää pyyntöjä esimerkiksi Yhdysvalloille sotilaallisesta avusta.

– Venäjä on sidottuna Ukrainaan, Niinistö huomauttaa.

Hänen mukaansa EU:ssa pitäisi käydä todella pikaisesti keskustelu venäläisten viisumeista. Hän pitää viisumikysymystä hankalana.

Marin: Putinin uhkauksiin pitää suhtautua vakavasti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on huolissaan Venäjän tilanteesta. Hän sanoo, että Venäjän presidentin uhkauksiin pitää suhtautua vakavasti.

Marinin mukaan näyttää siltä, että Putin ja Venäjä ovat arvioineet väärin Ukrainan.

Marin sanoo, että Venäjän aggressiivisuuden vuoksi eurooppalaisten Nato-maiden pitäisi nostaa puolustusbudjettejaan. Presidentti Niinistön tapaan myös Marin arvioi, ettei Suomeen kohdistu kuitenkaan välitöntä sotilaallista uhkaa.

Marin esiintyi keskiviikkoiltana Helsingin Sanomien tentissä, johon osallistuivat kuuden suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajat.