Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi: Venäjältä pitäisi poistaa veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa

YK:n pitäisi poistaa Venäjältä veto-oikeus turvallisuusneuvostossa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on peräänkuuluttanut puheessaan YK:n yleiskokoukselle.

Washington Postin mukaan ukrainalaispresidentti vaati, että Venäjää estettäisiin muutenkin äänestämästä kansainvälisissä päätäntäelimissä.

– Niin kauan kuin hyökkääjä on osana kansainvälisten organisaatioiden päätösten teossa, tulee tämä eristää niistä, Zelenskyi sanoi lehden mukaan.

Venäjä on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen ja täten sillä oli mahdollisuus käyttää veto-oikeuttaan, kun turvallisuusneuvosto pyrki vaatimaan Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä Ukrainassa pian sen alkamisen jälkeen.

Ukraina on aiemminkin sanonut, että Venäjällä on YK:n turvallisuusneuvostossa paikka, joka kuului oikeasti Neuvostoliitolle.

Zelenskyi esiintyi YK:n edessä videoyhteydellä alle vuorokausi sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta. Hän oli ainoa johtaja, jolle annettiin erityislupa esiintyä yleiskokouksen edessä etäyhteydellä.

– Ukrainaa vastaan on tehty rikos ja vaadimme oikeudenmukaista rangaistusta, Zelenskyi sanoi esiintyen useista esiintymisistä tuttuun tapaan vihreä t-paita päällään.

Hän ehdotti, että Venäjän Ukrainan vastaisten toimien selvittämiseksi perustettaisiin erityistuomioistuin. Ukrainalaispresidentti arvioi Venäjän myös rikkoneen YK:n periaatteita.

Lisäksi hän peräänkuulutti rahastoa, josta voitaisiin korvata ukrainalaisille hyökkäyksestä aiheutuneita vahinkoja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi aikaisemmin keskiviikkona puheessaan liikekannallepanosta, joka koskee noin 300 000:ta reserviläistä.