Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat tarkkailee, käyttääkö Putin ydinaseita – nämä merkit viittaisivat siihen

Yhdysvaltain viranomaiset seuraavat tarkkaan, turvautuuko Venäjä ydinaseisiin sodassa, jota se väittää käyvänsä koko länttä vastaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti keskiviikkona videopuheessaan verhoillun uhkauksen, jonka mukaan Venäjä vastaisi "kaikin mahdollisin keinoin", jos sen alueellinen koskemattomuus on uhattuna.

Federation of American Scientists -järjestön ydinaseisiin liittyvän tiedon projektin johtaja Hans Kristensen kertoo uutisviikkolehti Newsweekille, että Putin käyttäisi todennäköisemmin pitkän kantaman aseita, jotka ovat jo korkeassa valmiustilassa, kuin lyhyen kantaman aseita, jotka olisi ensin kaivettava esiin varastosta.

Tiedusteluhavainnot taistelukärkien siirtämisestä kuorma-autoihin tai helikoptereihin, tai niiden käsittelyyn erikoistuneiden joukkojen toiminnan lisääntyminen, olisivat merkkejä siitä, että Putin suunnittelisi ydiniskua.

Pitkän kantaman aseiden käyttöä voidaan ennakoida myös, jos liikkuvia ohjusjärjestelmiä, sukellusveneitä tai risteilyohjuksia liikuteltaisiin tavallista enemmän.

– Ydinaseiden ohjausjärjestelmien toimintojen kasvu olisi myös merkki siitä, että jotain on tekeillä, Kristensen toteaa lehdelle.

Putin asetti ydinasejoukot korotettuun valmiustilaan maaliskuun alussa. Tuolloin kentällä ei ollut liikettä, joten Putin ei Kristensenin mukaan ollut valmis käyttämään ydinaseita.

Yhdysvalloilla on lähes "tuhat asetta valmiina laukaistavaksi minuuteissa" vastaukseksi Putinille, hän lisäsi.