Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Periaatepäätös venäläisten turistiviisumeista tulee valtioneuvoston pöydälle huomenna – hallitus kuuli arvion raja-aidan rakentamisesta itärajalle

Valtioneuvosto tekee torstaina periaatepäätöksen, joka rajoittaa merkittävästi venäläisten turistimatkailua Suomeen ja kauttakulkua Suomen kautta Schengen-alueelle. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vahvisti asian hallituksen iltakoulun jälkeen pitämässä tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Periaatepäätöksen valmistelu on Haaviston mukaan pitkällä. Virkakunta on valmistellut viime viikosta asti keinoja, joilla venäläisturismia rajoitettaisiin nykyistä jyrkemmin.

Päätöksen yksityiskohdista kerrotaan torstaina.

Liikenne itärajalla on ollut vilkasta Venäjän ilmoitettua osittaisesta liikekannallepanosta. Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan turvapaikkahakemukset Venäjältä ovat lisääntyneet hieman, mutta ei merkittävästi.

– Mikäli nyt turistimatkustuksen rajoitus lisää turvapaikanhakua raja-asemilla, resursseja rajalla lisätään ja tarvittaessa perustetaan erillisiä järjestelykeskuksia turvapaikkahakemusten käsittelemiseksi, Mikkonen sanoi.

Hallitus arvioi raja-aidan pilottihanketta

Hallitukselle esiteltiin iltakoulussa myös Rajavartiolaitoksen selvitys raja-aidan rakentamisesta itärajalle. Sisäministeri Mikkosen mukaan hallituksella on nyt valmius arvioida ja tarkkailla pilottihankkeen aloittamista.

– Tämä on Rajavartiolaitoksen mukaan tarpeen, jotta voidaan tutkia aidan rakentamisen vaatimuksia tarkemmin, Mikkonen sanoi.

Rajavartiolaitos sanoi tällä viikolla, että 10–20 prosenttia itärajasta olisi syytä aidata.

Mikkonen sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että aidan rakentaminen ei olisi nopea toimi, vaan kestäisi kolmesta neljään vuotta. Se myös maksaisi satoja miljoonia euroja. Kyseessä olisi hänen mukaansa iso päätös, joka vaatii ulko- ja turvallisuuspoliittisen arvioinnin.

Mikkonen lyyhistyi pian oman puheenvuoronsa jälkeen ja talutettiin pois valtioneuvoston lehdistötilasta.

– Kyllä meillä on ollut pitkä päivä takana, pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi tilanteessa.

– Jouduin poistumaan valtioneuvoston tiedotustilaisuudesta pyörtymisen vuoksi. Nyt vointini on hyvä, Mikkonen tviittasi myöhemmin.

Haavisto: Matkustustiedote Venäjälle on ennallaan

Ulkoministeri Haaviston mukaan Suomi ei toistaiseksi ole muuttamassa matkustussuositustaan Venäjälle.

Muutamat länsimaat, esimerkiksi Yhdysvallat ja Puola, ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan Venäjältä. Yhdysvaltain Moskovan-lähetystö kehotti poistumaan maasta nyt, kun kaupallisia matkustusvaihtoehtoja on vielä jäljellä. Myös kaksoiskansalaisten kohtaama vaara joutua värvätyksi rintamalle on nostettu esiin.

Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa, että ulkoministeriön matkustustiedote on ennallaan. Viimeksi 6. syyskuuta päivitetyssä matkustustiedotteessa kehotetaan välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja poistumaan välittömästi lähellä Ukrainan rajaa sijaitsevilta alueilta.

– Ei nähdä tällaista välitöntä Suomen kansalaisiin kohdistuvaa vaaraa tai painostusta Venäjällä, mutta tätä seurataan erittäin tarkasti, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan ministeriö seuraa esimerkiksi sitä, keihin liikekannallepano Venäjällä kohdistuu. Suomen suurlähetystö, pääkonsulaatti ja konsulitoimipisteet jatkavat toimintaansa.

– Tilannetta seurataan päivittäin myöskin turvallisuuden näkökulmasta.