Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläismedia: Ukrainassa taistelleet ammattisotilaat kyynisiä nyt värvättävien kohtalosta – "He kaikki kuolevat siellä"

Latviasta käsin toimiva, itsenäinen media Meduza on haastatellut Ukrainassa taistelleita venäläisiä ammattisotilaita käynnissä olevaan liikekannallepanoon liittyen.

Vähäisellä koulutuksella Ukrainan sotaan värvättävien näkymät eivät sotilaiden mukaan ole häävit. He eivät esiinny jutussa omalla nimellään.

– Jos olen rehellinen, he kaikki kuolevat siellä. Heidät silvotaan ja tapetaan. Tämä ei ole koulutettu armeija, kertoo pitkään sopimussotilaana palvellut Kirill.

Kun hän meni Ukrainaan, hän huomasi taustastaan huolimatta olleensa valmistautumaton.

– Ensimmäisenä päivänä tajusin, että olin tehnyt elämäni suurimman virheen. Kun päätin mennä Ukrainaan, olin vankkumaton patriootti. Uskoin, että siellä oli jonkinlaisia natsijoukkoja, kuten Oikea sektori, Aidar- ja Azov-pataljoona. Lisäksi olin katsonut joukon venäläisiä elokuvia. Lisäksi kaikki Telegram- ja TV-kanavat on suunniteltu pumppaamaan sitä tavaraa aivoihimme.

Meduzan mukaan Kirill tajusi ylittäessään Ukrainan rajan, että hänen joukkonsa olivatkin miehittäjiä ja "fasisteja".

– Istuin kuorma-auton lavalla ja katselin ohimeneviä maisemia. Mitä jätimme taaksemme. Kaikki ne tuhotut kylät Harkovassa. Tajusin että olimme tuhoamassa maata ja sen siviiliväestöä.

– Tunsin oloni tyhjäksi sisältä. Kun ymmärtää, että koko elämäsi tähän mennessä oli fiktiota. Saippuakupla.

Palkka-armeija Wagnerissa palvellut Anatoli sai värväyskutsun liikekannallepanon alkaessa, vaikka hän oli juuri palannut Ukrainasta.

– Soitin heti sotilaskomissaarille ja kerroin minne hän voisi painua. Hän loukkaantui ja kysyi, miksi puhun hänelle näin. Kerroin hänelle olleeni Ukrainassa kuusi kuukautta, oletteko tosissanne?

Sotilaskomissaari ei ollut tietoinen Anatolin palveluksesta, koska Wagner ei jaa Venäjän asevoimille kyseisiä tietoja.

Hän kertoo nyt värvättyjen miesten soittavan hänelle kysyäkseen neuvoja.

– En ymmärrä, mitä tällä joukolla ihmisiä voidaan saavuttaa. Jos me ammattilaiset saimme turpiin siellä, mitä he luulevat tekevänsä? Paras skenaario on, että he pysyvät reservissä Donbasissa. Pahin on, että he kuolevat sankarin kuoleman. Kaksi vaihtoehtoa.

Sopimussotilas Tšingis pitää liikekannallepanoa merkkinä siitä, että Venäjän asevoimat on lyöty.

– Moni ei ymmärrä, mutta niin se on: Venäjän ammattilaisarmeija on tuhottu viimeisen kuuden kuukauden aikana – ja siksi he värväävät koko reservin.

Hän kertoo saaneensa itsekin riittämättömän koulutuksen.

– Valokuvat ja raportit koulutuksesta ovat asia erikseen, mutta tulokset rintamalla osoittivat, että kaikki oli Potemkinin kulissia (tilanteen lavastamista todellista paremman vaikutelman antamiseksi).

– Jopa meillä oli suuria tappioita. Nyt on vain joukko ihmisiä, joille annettiin lomake. Mitä eroa he aikoivat saada aikaan rintamalla? He vain kuolevat turhaan. Nämä ovat vain siviilejä, jotka suorittivat asepalveluksensa jossain vaiheessa.