Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energian kokonaiskulutus supistui alkuvuonna kymmenen prosenttia vuoden takaisesta

Energian kokonaiskulutus supistui tammi–kesäkuussa kymmenen prosenttia verrattuna vuoden takaiseen, kertoo Tilastokeskus. Laskua oli polttonesteiden, maakaasun, puupolttoaineiden ja sähkön kulutuksessa.

– Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan seuraukset näkyvät voimakkaasti energiamarkkinoilla ja ovat johtaneet energian hintojen merkittävään nousuun. Hintojen nousu on puolestaan heijastunut kulutukseen, arvioi Tilastokeskuksen yliaktuaari Aleksi Sandberg tiedotteessa.

Bensiinin ja dieselin hinnat kipusivat ennätyksellisen korkealle. Bensaa kulutettiin huhti–kesäkuussa seitsemän prosenttia ja dieseliä neljä prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Sähkön kokonaiskulutus laski viidellä prosentilla vuoden takaisesta. Sähkön tuonti Venäjältä loppui toukokuussa, mutta vajetta paikattiin tuuli- ja ydinvoimalla. Tuulivoiman tuotanto kasvoi 52 prosenttia ja ydinvoima seitsemän prosenttia.

– Ydinvoiman tuotantoa kasvatti Olkiluoto 3, joka liitettiin valtakunnalliseen sähköverkkoon ensimmäisen kerran maaliskuussa, Sandberg kertoo.

Eniten väheni kuitenkin maakaasun kulutus, peräti 46 prosenttia. Putkikaasun tuonti Venäjältä Suomeen katkesi toukokuussa mutta jatkui Baltian suunnasta. Maakaasun veroton hinta oli kesäkuussa noin kolminkertainen vuoden takaiseen verrattuna.

Energian kulutuksen väheneminen näkyi myönteisesti päästöissä

Puupolttoaineiden kulutus supistui eniten uusiutuvista energialähteistä. Puupolttoaineita käytettiin lähes neljäsosa vähemmän kuin vuosi sitten.

Puupolttoaineen tuotantoon vaikutti alkuvuoden pitkä lakko UPM:n tehtailla. Seisaus vähensi sellutehtailla sivutuotteena syntyvän mustalipeän polttamista energiaksi.

Voimalaitospolttoaineista turve oli ainoa, jonka kulutus kasvoi tammi–kesäkuun aikana. Turpeen kulutus nousi kymmenen prosenttia vuoden takaisesta. Sen sijaan hiilen kulutus väheni prosentin ja öljyn kaksi prosenttia.

Energian kulutuksen supistumiseen vaikutti myös alkuvuoden leuto sää.

Energian kulutuksen väheneminen näkyi myönteisesti hiilidioksidipäästöissä. Polttoaineiden energiakäytön päästöt vähenivät yhdeksän prosenttia viime vuoden tammi–kesäkuuhun verrattuna.