Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nicaragua katkaisi diplomaattisuhteet Hollantiin

Keskiamerikkalaisen Nicaraguan hallitus on katkaissut diplomaattisuhteet Hollantiin. Nicaragua syyttää EU-maata neokolonialismista, toisen maan sisäisiin asioihin puuttumisesta ja yhteisen hyvän eteen tehdyn työn keskeyttämisestä.

Maiden välille syntyi eripuraa Hollannin ilmoitettua aiemmin tällä viikolla, ettei se rahoittaisikaan maahan pitkään lupaamaansa sairaalaa. Nicaraguan presidentin Daniel Ortegan mukaan asiasta ilmoitettiin ikään kuin Nicaragua olisi Hollannin siirtomaa.

Presidentin mukaan Hollannin Keski-Amerikan suurlähettiläs Christine Pirenne oli kertonut rahoituksen lopettamisesta Nicaraguan ulkoministerille Denis Moncadalle.

– Kenenkään, joka ei kunnioita ja kansaamme ja kotimaatamme, ei pitäisi enää astua jalallakaan Nicaraguaan, presidentti Ortega sanoi viitaten Hollannin suurlähettilääseen.

Muitakin diplomaatteja häädetty maasta

Diplomaattisuhteet Hollantiin katkaistiin vain tunteja sen jälkeen, kun Ortegan vaimo, Nicaraguan varapresidentti Rosario Murillo oli perjantaina kieltänyt uutta Yhdysvaltain suurlähettilästä Hugo Rodriguezia saapumasta maahan. Syyksi tälle kerrottiin suurlähettilään asioihin sekaantuva asenne ja epäkunnioittavat kommentit, joita tämä oli tehnyt.

Rodriguez oli Yhdysvaltain senaatin edessä muun muassa kuvaillut Nicaraguaa hylkiövaltioksi ja Ortegan hallintoa diktatuuriksi.

Aiemmin tällä viikolla Nicaraguan hallitus pyysi EU-suurlähettilästä Bettina Muscheidtia lähtemään maasta ilman sen kummempaa syytä.