Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan puolustusministeri vieraili Ukrainassa ja tapasi ukrainalaiskollegansa

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht teki lauantaina yllätysvierailun Ukrainaan. Kyse oli Lambrechtin ensimmäisestä käynnistä Ukrainassa Venäjän helmikuussa alkaneen hyökkäyksen aikana.

Ministeri kertoo lausunnossaan vierailleensa satamakaupunki Odessassa, mutta hän ei tarkenna, kuinka kauan vierailu kesti. Saksan puolustusministeriö kertoi Twitterissä Lambrechtin tavanneen vierailun aikana Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin, joka niin ikään tviittasi tapaamisesta.

Ukraina on pyytänyt Saksaa toistuvasti lähettämään Leopard-taistelupanssarivaunuja, joita Ukraina voisi hyödyntää vastahyökkäyksessään venäläisjoukkoja vastaan. Saksan hallitus ei ole myöntynyt pyyntöön.

Toistaiseksi mikään sotilasliitto Naton jäsenmaa ei ole lähettänyt taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Saksan liittokansleri Olaf Scholz on sanonut, ettei maa halua tehdä ratkaisua asetoimituksista yksin vaan tekee päätöksiä ainoastaan yhteistyössä länsimaisten liittolaistensa kanssa.

Lambrecht toisti kannan vierailullaan Odessassa sanoen, että Ukrainan tarpeista keskustellaan aina kumppaneiden kanssa. Hän kertoi saksalaiselle ARD:lle, että tällä hetkellä suurin tarve vaikuttaa olevan ilmapuolustukselle ja tykistölle.

Päivää ennen saksalaisministerin vierailua Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti neljän ukrainalaisalueen liittämisestä Venäjään. Ukrainan tukijat ovat yksipuolisesti tuominneet Venäjän ilmoituksen.

Scholz vieraili Ukrainassa kesäkuussa, ja Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on käynyt Kiovassa kahdesti.