Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän puolustusministeri Shoigu selvensi sodan välttämisperusteita

Osa opiskelijoista ja strategisten alojen työntekijöistä saa "lykkäystä".

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on selventänyt perusteita, joilla voi välttyä joutumasta sotaan Ukrainaan.

Shoigu kertoi nyt, että sotaan menoa voi välttää eli lykätä, jos opiskelee ensimmäistä tutkintoaan keskiasteen tai korkea-asteen koulutuksessa. Lykkäys koskee sekä koko- että osa-aikaisia opiskelijoita. Se koskee myös sekä yksityisissä että valtion oppilaitoksissa opiskelevia. Aiemmin oli esillä linjaus, että se koskisi vain valtionyliopistojen opiskelijoita.

Sotaan ei myöskään tarvitse lähteä, mikäli työskentelee sotateollisuuden parissa, tietyissä hyväksytyissä tietotekniikan alan organisaatioissa. Lykkäystä voi saada myös tietyt viestinnän alalla sekä tiedotusvälineissä työskentelevät henkilöt.

Shoigu ohjeisti pääesikuntaa kertomaan alueille ja sotilaiden värväystoimistojen puheenjohtajille perusteita, joilla voi "lykätä" lähtöä osittaiseen liikekannallepanoon eli sotaan Ukrainaan. Asiasta kertoi esimerkiksi venäläislehti RBK.

Aiemmin Shoigu kertoi jo, että sotaan on saatu värvättyä peräti kaksi kolmasosaa osittaisen liikekannallepanon vaatimasta eli 200 000 sotilasta.

Venäjältä on paennut satoja tuhansia miehiä, koska he pelkäävät joutuvansa sotaan Ukrainaan.

Venäläismediassa on lisäksi ollut esillä, kuinka monet yritykset ovat huolissaan toimintansa jatkuvuudesta, koska heidän henkilöstöään määrätään sotaan. Osa "värväyksistä" on ollut aiheettomia ja niitä on peruttu.