Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reippaasta alusta huolimatta Wall Streetin pörssiviikko päättyi laskussa

Yhdysvalloissa reippaasti nousussa alkanut pörssiviikko päättyi New Yorkissa lopulta kovassa laskussa. Teollisuusindeksi Dow Jones oli 2,1 prosenttia pakkasella. Laaja-alainen S&P 500 sukelsi puolestaan 2,8 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 3,8 prosenttia.

Yhdysvaltain työministeriön mukaan työpaikkojen määrä maassa on lisääntynyt aiempaa hitaammin syyskuussa. Työpaikkoja syntyi 263 000, mikä oli odotettu lukema.

Kasvun taittuminen on hyvä uutinen Yhdysvaltain keskuspankille Fedille, joka pyrkii ohjauskoron nostoilla jäähdyttämään kuumana käyvää taloutta ja näin hillitsemään laukkaavaa inflaatiota.

Arvopaperimarkkinoilla petyttiin kuitenkin muutoksen vaisuuteen ja Fedin odotetaan jatkavan ohjauskorkojen nostoja tiuhaan tahtiin. Futuurimarkkinat osoittivat sijoittajien näkevän, että ministeriön tuore raportti lisää todennäköisyyttä, että Fed nostaa ohjauskorkoa marraskuussakin 0,75 prosenttiyksiköllä.

Myös Euroopassa pörssit sulkivat perjantaina laskussa. Lontoo päätyi 0,1 prosenttia, Frankfurt 1,6 ja Pariisi 1,2 prosenttia miinukselle. Helsingissä tuli takapakkia 2,0 prosenttia.

Fed ei ole suinkaan ainoa ohjauskorkojaan jo useampaan otteeseen peräjälkeen nostanut keskuspankki, vaan koronnostopäätökset ovat varjostaneet arvopaperimarkkinoita ympäri maailman.

Tesla veti S&P 500-indeksiä pinnan alle

S&P 500 on nähnyt tällä viikolla parhaimpia päiviään kuukauteen. Uutistoimisto Bloombergin mukaan indeksiä painoi kuitenkin pahimman viikkonsa sitten vuoden 2020 kokenut sähköautoja valmistava Tesla.

Miljardööri Elon Muskin yhtiön osakkeen arvo on sukeltanut uutistoimiston mukaan viiden edellisen pörssipäivän aikana 16 prosenttia, heikentäen osaltaan merkittävästi indeksiä.

Teslaa ovat vaivanneet paitsi heikot toimitusmäärät, myös Muskin päätös herätellä eloon yrityskauppa, josta hän on yrittänyt pyristellä eroon kesän aikana.

Musk kertoi aiemmin tällä viikolla olevansa valmis ostamaan viestipalvelu Twitterin alkuperäisen tarjouksensa mukaisella hinnalla. Kanteen miljardööriä vastaan kaupan varmistamiseksi aiemmin tänä vuonna nostaneen Twitterin ja Muskin on saatava kaupat tehtyä tämän kuun 28. päivään mennessä tai asian selvittelyä jatkettaneen oikeudessa.