Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gambiassa poliisi tutkii epäiltyjä yskänlääkekuolemia – yskänlääke saattoi tappaa yli 60 lasta

Länsi-Afrikassa Gambiassa poliisi on ilmoittanut aloittavansa tutkinnan kymmenistä mahdollisesti yskänlääkkeen aiheuttamista lasten kuolemista. Maailman terveysjärjestö WHO tiedotti aiemmin, että intialaisen Maiden Pharmaceuticals -yhtiön pilaantuneiden yskänlääkkeiden uskotaan aiheuttaneen lapsille muun muassa kuolemaan johtaneita munuaisvammoja.

Yhteensä kuolemantapauksia on tiedossa 66. Myös Intia tutkii asiaa.

Gambian presidentti Adama Barrow'n kanslia ilmoitti lauantaina illalla, että tapauksesta epäillyn maahantuojan toimilupa on keskeytetty. Lisäksi ulkoministeriön kerrottiin välittävän Intian lähetystölle tiedon Gambian hallinnon huolesta.

Jo perjantaina Barrow lupasi parantaa muun muassa tuontilääkkeiden laadunvalvontaa ja lääkkeisiin liittyvän sääntelyn päivittämistä sekä vannoi, ettei hallinto jätä "yhtäkään kiveä kääntämättä" tapahtuneen selvittämisessä.

WHO:n mukaan laboratoriotesteissä tuli esiin liiallisia määriä hengenvaarallisia vieraita aineita. Järjestö on myös varoittanut, että tuotteita on saattanut olla jakelussa muuallakin kuin Gambiassa.

Viime kuussa Gambian terveysviranomaiset määräsivät kaikkien parasetamolia tai prometatsiinia sisältävien lääkkeiden takaisinvedon. Presidentin mukaan tilanne on nyt hallinnassa ja kahden viime viikon aikana on raportoitu kahdesta tapauksesta.