Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö iskuista Ukrainaan: Jälleen uusi vaihe sodankäynnissä, tarkoituksena luultavasti herättää kauhua väestössä

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjän iskut Kiovaan ja laajamittaisesti eri puolille Ukrainaa näyttävät merkitsevän jälleen uuden vaiheen käynnistymistä sodassa.

– Tämä tietysti herättää kauhua Ukrainan väestössä ja saattaa olla, että se on tarkoituskin, Niinistö sanoi suomalaismedialle vierailullaan Oslossa.

Niinistön mukaan Ukrainassa käydään sotaa, jossa koetaan koko ajan uusia vaiheita.

– Ja valitettavasti yksikään niistä ei ole taaksepäin, hän lisäksi.

Niinistön mukaan talven alla on myös paljon puhuvaa se, että Venäjän tuoreimpien iskujen kohteena näyttää olleen Ukrainan energiasektori. Presidentin arvion mukaan iskut näyttävät olleen välitön reaktio Kertshin sillan räjäyttämiseen.

– On haluttu näyttää, että täältä pannaan moninkertaisesti takaisin. Se on tietynlaista eskalointia, Niinistö arvioi Venäjän johdon tuntoja.

Lännen reaktioiden osalta Niinistö arvioi iskujen Ukrainaan vain vahvistavan tunnetta, että Ukrainaa on kyettävä auttamaan.

Niinistö kommentoi päivän uutisia vain hetki sen jälkeen, kun hän oli puhunut Norjan ulkopoliittisessa instituutissa (Nupi). Puheen jälkeen Niinistön kanssa turvallisuuspoliittisesta tilanteesta keskusteli myös Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe.

Nato ei ole vain Suomea, vaan Suomi myös Natoa varten

Niinistö totesi puheessaan, ettei sodan päättyminen Ukrainassa ole näköpiirissä.

– Yksi asia on varmaa. Meidän kestävyyttämme testataan toden teolla tulevina kuukausina, Niinistö sanoi.

Hän sanoi uskovansa länsimaiden läpäisevän testin, mutta se merkitsee olemista jatkuvasti valppaana sekä valmiutta tehdä vaikeita päätöksiä – ja ne meidän täytyy tehdä pitämällä yhtä, Niinistö lisäsi.

Presidentti arvioi puheessaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien toteutuvan "aikanaan", kunhan Unkari ja Turkki liittyvät jäsenyydet jo ratifioineiden 28 jäsenmaan joukkoon.

Niinistön mukaan Naton tärkein merkitys Suomelle on lisätä ennaltaehkäisevää pelotetta, mutta merkitystä jäsenyydellä on myös siinä tapauksessa, ettei tuo ennaltaehkäisevä vaikutus sittenkään riitä.

–  Naton jäsenenä Suomi osallistuu yhteisen puolustuksen suunnitteluun ja tarvittaessa myös sen toimeenpanoon, Niinistö sanoi.

Hän korosti Suomen liittyvän puolustusliittoon ilman varauksia ja ennakkoehtoja, ja ajatellen koko liittokunnan parasta.

– Me emme kysy vain, mitä Nato voi tehdä meidän hyväksemme, vaan mitä me voimme tehdä Naton hyväksi, Niinistö muotoili.

Suomi ei myöskään halua muodostaa Natoon mitään pohjoismaista blokkia, vaikka viiden pohjoismaan ajattelutavat ja arvot monissa asioissa yksiin käyvätkin.

"Kaasun hintapiikit eivät ole Norjankaan etu"

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe muistutti ulkopoliittisen instituutin keskustelussa maansa lisänneen voimakkaasti kaasun tuotantoa ja myyntiä Eurooppaan helpottaakseen energiapulaa kaasuvirran Venäjältä loputtua. Vaikka Norja on ansainnut rahaa korkeilla energianhinnoilla, Störe alleviivasi sitä, etteivät korkeat kaasun hintapiikit ole myöskään Norjan edun mukaisia.

– Ensinnäkin se luo epävakautta Eurooppaan ja vahingoittaa kauppakumppaneitamme – sekä nostaa sähkön hintaa myös Etelä-Norjassa, Störe perusteli.

Hän muistutti, ettei ole Norjan vaan eurooppalaisten tehtävä määritellä energian hintoja Euroopassa. Störe kertoi kuitenkin Norjan ja EU:n komission perustaneen työryhmän selvittämään sitä, miten energian hintoja saataisiin vakautettua Euroopan alueella.

– Minun viestini on ollut, että älkää luoko sääntelyä, jolla on päinvastaiset vaikutukset (kuin haluttiin). Eli että tehdään jotain markkinoilla, joka johtaa kysynnän lisääntymiseen ja tarjonnan vähenemiseen, Störe sanoi.

Niinistöltä kysyttiin keskusteluosuudessa, miten hän kenties haluaisi houkutella Norjaa liittymään myös EU:hun nyt kun kaikki pohjoismaat ovat jo Natossa. Niinistö muisteli käyneensä aikanaan puhumassa pyynnöstä Ruotsissa ennen kansanäänestystä maan liittymisestä Euroopan rahaliittoon Emuun. Puheesta huolimatta ei-äänet voittivat.

– Eli jos nyt sanon, etten sano tämän enempää, niin ehkä voitte arvioida mikä toiveeni on, Niinistö nauratti yleisöä.

Niinistö tapaa Stören maanantaina illalla vielä toistamiseen kahdenvälisten keskustelujen tiimoilta. Iltapäivällä Niinistö piipahtaa myös Oslon kuninkaanlinnassa, missä hän tapaa kuningas Harald V:n, kuningatar Sonjan sekä kruununprinssi Haakonin..