Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina kutsui Venäjää "terroristivaltioksi" YK:n yleiskokouksessa: "Tuskin on mahdollista vaatia vakaata ja järkevää rauhaa niin kauan kuin lähettyvillä on epävakaa ja järjetön diktatuuri"

Ukraina kutsui Venäjää "terroristivaltioksi" YK:n yleiskokouksessa maanantaina. Kokouksessa jäsenvaltiot keskustelevat päätöslauselmaluonnoksesta, joka tuomitsee Venäjän laittomat alueliitokset.

Venäjä liitti laittomasti itseensä neljä Ukrainalle kuuluvaa aluetta valekansanäänestysten jälkeen. Sekä niin kutsutut kansanäänestykset että alueiden "liittäminen" Venäjään on laajasti tuomittu kansainvälisessä yhteisössä.

Ukrainan YK-suurlähettiläs Serhi Kyslytsja kertoi avauspuheenvuorossaan, että hänen oma perheensä on joutunut hyökkäyksen kohteeksi.

– Valitettavasti tuskin on mahdollista vaatia vakaata ja järkevää rauhaa niin kauan kuin lähettyvillä on epävakaa ja järjetön diktatuuri, Kyslytsja sanoi ja kertoi ainakin 14 ihmisen kuolleen ja noin sadan haavoittuneen Venäjän maanantaiaamun iskuissa.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzja ei suoraan puhunut tuoreista iskuista mutta puolusti ukrainalaisalueiden liittämistä.

– Meitä syytetään, kun me yritämme suojella veljiämme ja siskojamme itäisessä Ukrainassa, hän sanoi.

Äänestys aikaisintaan keskiviikkona

Päätös tuoda asia yleiskokoukseen tehtiin sen jälkeen kun Venäjä käytti syyskuun lopussa veto-oikeuttaan estääkseen vastaavan päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa. Yleiskokouksessa YK:n kaikilla 193 jäsenmaalla on yksi ääni eikä yhdelläkään ole veto-oikeutta.

Äänestystä ei ole luvassa ainakaan ennen keskiviikkoa.

Ennen yleiskokouksen keskustelun alkamista YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi tiedottajansa välityksellä Venäjän tuoreimmat iskut. Hän on jo aiemmin sanonut, että Venäjän niin kutsutut alueliitokset ovat "vastoin kaikkea sitä, mitä kansainvälisen yhteisön on tarkoitus puolustaa".

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi iskujen osoittavan Venäjän presidentin Vladimir Putinin laittoman sodan brutaaliuden.

Putin on vannonut Venäjän kostavan viime viikolla Kertshinsalmen sillalla tapahtuneen räjähdyksen jälkeen. Silta johtaa Krimille, jonka Venäjä on kansainvälisen oikeuden vastaisesti liittänyt itseensä.

Venäjän toive salaisesta äänestyksestä ei toteudu

Päätöslauselmaluonnoksessa tuomitaan Venäjän yritykset liittää laittomasti itseensä Ukrainalle kuuluvat Donetsk, Luhansk, Herson ja Zaporizhzhja. Lisäksi se vetoaa kaikkiin maihin sekä kansainvälisiin järjestöihin ja toimijoihin, jotta ne eivät tunnustaisi alueliitoksia, ja vaatii Venäjän joukkojen välitöntä vetäytymistä Ukrainasta.

Vastineena Venäjä on osoittanut kaikille jäsenmaille kirjeen, jossa se hyökkää "länsimaisia delegaatioita" vastaan. Venäjän mukaan niiden toimilla ei ole mitään tekemistä kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan perusperiaatteiden suojelemisen kanssa.

Nebenzjan mielestä yleiskokouksen olisi syytä äänestää asiasta salaisesti. Käytäntö on hyvin epätavallinen, ja yleensä sitä käytetään vain esimerkiksi turvallisuusneuvoston vaihtuvien jäsenten valinnassa.

Albania esitti aloitteen salaista äänestystä vastaan, ja sitä tuki 107 maata. 13 äänesti sitä vastaan ja 39 pidättäytyi äänestämästä. Venäjä hävisi myös valituksensa.

Kuleba vetosi Afrikan maihin

Viime kuussa YK:n turvallisuusneuvostossa mikään maa ei asettunut veto-oikeuttaan käyttäneen Venäjän puolelle. Kiina, Intia, Brasilia ja Gabon pidättäytyivät äänestämästä.

Jotkin kehittyvät maat ovat valitelleet sitä, että länsimaiden kaikki huomio kohdistuu nyt Ukrainaan. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba vetosi maanantaina Afrikan maihin sanoen, että neutraalius ainoastaan lietsoisi Venäjää jatkamaan väkivaltaisuuksiaan ja vahingollisia toimiaan maailmassa, "myös Afrikassa".

Äänestys antaa käsityksen siitä, kuinka eristynyt Venäjä kansainvälisesti on. Monet päätöslauselmaa kannattavat valtiot ovatkin pyrkineet vakuuttamaan puolelleen maita, jotka saattavat jättää äänestämättä.