Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden CNN:n haastattelussa: Uskon Putinin olevan normaalisti rationaalinen, mutta hän teki pahan virhearvion

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden uskoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin olevan normaalisti rationaalinen henkilö, joka kuitenkin teki pahan virhearvion pyrkiessään miehittämään Ukrainan. Biden kertoi näkemyksistään uutiskanava CNN:n Suomen aikaa tiistain vastaisena yönä esittämässä haastattelussa.

Yhdysvaltalaispresidentti arveli Putinin ajatelleen, että hänet toivotettaisiin avosylin tervetulleeksi Ukrainassa.

Tällä viikolla sodankäynti on Ukrainassa kiihtynyt entisestään, kun Venäjä iski useisiin siviilikohteisiin.

Bidenin hallinto on pyrkinyt etsimään keinoa lieventää tilannetta ennen kuin Putin mahdollisesti saattaisi käyttää joukkotuhoaseita. Viime viikolla Biden varoitti epätavanomaisen suoraan Putinin ydinasevihjailun vaaroista.

Biden sanoi myös, ettei hänellä ole aikeita tavata Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia G20-maiden johtajien kohdatessa Indonesian Balilla marraskuussa. Biden sanoi uskovansa Putinin syyllistyneen sotarikoksiin ja muistutti tämän toimineen brutaalisti.

Biden kuitenkin jätti haastattelussa oven raolleen diplomatialle: omien sanojensa mukaan hän voisi suostua tapaamiseen, jos Putin esimerkiksi kertoisi haluavansa keskustella Venäjän kiinni ottaman yhdysvaltalaiskoripalloilijan Brittney Grinerin vapauttamisesta.

Saudi-Arabialle luvassa seurauksia, Biden lupaa

Biden sanoi haastattelussa, että hän ei usko, että taantumaa on Yhdysvalloissa näköpiirissä. Jos sellainen tulee, presidentti ennustaa sen olevan vain lievä.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ilmoitti tiistaina leikkaavansa maailmantalouden ensi vuoden kasvuennustettaan ja varoitti, että pahin on vielä edessä. IMF arvioi, että peräti yli kolmannes talouksista ajautuu taantumaan tänä tai ensi vuonna.

Lisäksi Biden vannoi, että Saudi-Arabialle on luvassa seurauksia sen johtaman öljyntuottajamaiden järjestön Opecin ja sen kumppaneiden viimeviikkoisesta päätöksestä leikata öljyntuotantoa. Hän ei kuitenkaan halunnut kertoa tarkemmin, millaisia seurauksia hän harkitsee.

Kalliimman öljyn odotetaan vauhdittavan entisestään jo valmiiksi korkeaa inflaatiota Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Mittavaa leikkausta osattiin odottaa, sillä suurimmat tuottajamaat Saudi-Arabia ja Venäjä haluavat kumpikin vähentää tuotantoa, jotta öljyn hinnan lasku pysähtyisi. Valkoinen talo ei ollut päätöksestä mielissään.

Bidenilta kysyttiin CNN:n haastattelussa myös, voittaisiko hän edeltäjänsä Donald Trumpin, jos kumpikin olisi ehdolla toiselle kaudelle vuoden 2024 vaaleissa.

– Uskon voivani voittaa Donald Trumpin uudestaan, hän sanoi.