Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naton ovet Suomelle ja Ruotsille avautuivat yhä laajemmin – Stoltenberg: Ukrainan tilanne eskalaation kannalta vakavin sitten helmikuun

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Naton puolustusministerikokousta Brysselissä hallitsi keskiviikkona Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Ukrainalle toimitettava materiaaliapu.

Kaikkonen tapasi myös kahdenvälisesti Turkin puolustusministerin. Kaikkosen mukaan tapaaminen oli "hyvähenkinen" ja "hyödyllinenkin".

– Ei ainakaan takapakkia otettu. Toivoin toki, että ratifiointi voisi edistyä, sanoi Kaikkonen illalla pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Torstaina Kaikkosen on tarkoitus tavata Unkarin puolustusministeri.

Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Kaikkonen arvioi myös, että sodan loppuminen Ukrainassa vie aikaa.

– Sota jatkuu ja merkkejä rauhoittumisesta ei ole. Melkein voisi sanoa, että pikemmin päinvastoin.

Kaikkosen ohjelmaan kaksipäiväisessä kokouksessa kuuluvat muun muassa arktisten maiden tapaaminen, Ukrainan tukemiseen keskittyneen kontaktiryhmän eli Rammstein-ryhmän kokous sekä Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kolmenvälinen kokous.

Kaikkonen luonnehti Suomen ja Ruotsin osallistumista Naton puolustusministerien kokoukseen historialliseksi. Maat pääsevät osallistumaan lähes koko kokoukseen tarkkailijajäseninä tässä laajuudessa ensimmäistä kertaa.

Stoltenberg: Vakavin tilanne sitten helmikuun

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg luonnehti sotatilannetta Ukrainassa keskiviikkona sanoen, että tilanne on eskalaation kannalta vakavin sitten helmikuun. Hän viittasi Venäjän ydinaseretoriikkaan sekä useisiin viime aikojen konkreettisiin tapahtumiin.

– Venäjä mobilisoi kymmeniä tuhansia uusia miehiä. He yrittävät laittomasti annektoida uutta maata Ukrainalta. Olemme nähneet iskuja Ukrainan kaupunkeja vastaan, hän sanoi.

Stoltenberg toisti jo tiistaina sanomansa viestin siitä, että Ukrainaa täytyy tukea niin kauan kuin on tarve. Hän kertoi ykkösprioriteetin olevan toimivan ilmapuolustuksen lisääminen Ukrainalle.

Stoltenberg myös toisti Venäjän tietävän, että ydinaseita käyttämällä ei voi voittaa. Hän totesi, ettei Venäjän ole havaittu valmistautuvan ydinaseiden käyttämiseen, mutta tilannetta seurataan tarkasti.

Stoltenberg sanoi lisäksi, että Valko-Venäjän pitäisi lopettaa Venäjän sotaponnistusten tukeminen.

Ukrainan puolustusministeri paikalla

Paikalla keskiviikkona oli myös Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov. Hänet oli kutsuttu työillalliselle, jonka aiheena olivat Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Ukrainalle toimitettava materiaaliapu.

Toisena kokouspäivänä on määrä käsitellä muun muassa Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistamista sekä jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Toistuvasti kokouksen alla on noussut esiin myös Nato-maiden tarve keskustella varastojensa täyttämisestä, koska maat tukevat Ukrainaa kansallisista varastoistaan.