Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin kommentoi kaasutoimituksia: ”Jos EU haluaa, hana aukeaa heti – emme rajoita ketään missään”

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä on valmis toimittamaan syksyllä ja talvella kaasua Eurooppaan.

– Pallo on, kuten sanotaan, on EU:lla. Jos he haluavat avata hanan, kaasua tulee. Emme rajoita ketään missään, Putin sanoi venäläisen RBK-lehden mukaan.

Putin muistutti Venäjän energiafoorumissa, että maa on valmiina toimittamaan liki kolmekymmentä miljardia kuutiota kaasua vuodessa. Hänen mukaansa tämä vastaa noin kahdeksaa prosenttia Euroopan vuosittaisesta kaasuntarpeesta.

Venäjän presidentin mukaan Nord Streamin ykkös- ja kakkosputkien rikkoutumisen jälkeen yksi neljästä haarasta säilyi ehjänä ja sen kautta Nord Stream kakkonen voi toimittaa kaasua.

Nord Stream kakkosta ei koskaan avattu, sillä ensin se oli Donald Trumpin kaudella Yhdysvaltojen sanktioiden alaisena, sittemmin sen sertifiointi oli keskeen – kunnes Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan.

EU vaati putken loppusertifioinnin lisäksi Venäjältä esimerkiksi, että kaasua toimittava yritys rekisteröidään EU-alueelle ja mahdolliset juridiset ristiriidat ratkotaan EU-alueella.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Nord Stream kakkosen avautumisesta luovuttiin EU:n puolella. Venäjä on yrittänyt painostaa putken avaamiseen lopettamalla kaasun jakelun vanhemmasta Nord Streamin ykkösputkesta.

Syyskuussa molempiin putkiin tuli paha vuoto. Vuodon aiheuttaja on epäselvä, mutta vuoto on aiheutettu tahallisesti.