Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies rikkoi Ukrainan sodan takia asetettuja pakotteita viemällä Venäjälle kaikuluotaimia ja noin 27 000 euroa – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen viisikymppisen miehen, joka vei kesällä Suomesta Venäjälle noin 27 000 euroa käteistä ja kaikuluotaimia sekä yritti viedä kaksi golfmailaa ja älykellon.

Käräjäoikeuden mukaan mies rikkoi Ukrainan sotaan liittyviä Venäjä-pakotteita. Hänet tuomittiin säännöstelyrikoksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Mies myönsi vieneensä rahat ja kaikuluotaimet ja yrittäneensä viedä esineitä. Hän kuitenkin kiisti syyllistyneensä asiassa rikokseen. Hän sanoi vieneensä yhden kaikuluotaimen omaan käyttöönsä ja kolme muille henkilöille.

Käräjäoikeuden mukaan kaikuluotainten vienti Venäjälle muuhun kuin henkilökohtaiseen käyttöön oli kiellettyä. Vienti on Euroopan unionin neuvoston asetuksessa määrätty kielletyksi sillä perusteella, että niillä voi edistää Venäjän sotilaallista ja teknologista kehittämistä tai puolustus- ja turvallisuusalan kehittämistä.

Mies vetosi oikeudessa tietämättömyyteensä vientikielloista.

Käräjäoikeuden mukaan miehen velvollisuutena olisi ollut selvittää ajantasaiset rajoitukset ja kiellot.

– (Hän) on asioinut Suomessa syytteen teonkuvauksen mukaisena aikana useasti ja hänen tietoonsa on täytynyt vähintään Suomen median venäjänkielisestä uutisoinnista tulla, että Euroopan unioni on Ukrainan sodan vuoksi asettanut Venäjään kohdistuvia pakotteita, käräjäoikeus toteaa.

Tuomio on annettu keskiviikkona.