Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelu: Venäjältä viime viikkoina Ukrainaan lähetetyillä reserviläisillä on aiempaa huonompi varustus

Venäjältä Ukrainaan kahden viime viikon aikana mobilisoitujen reserviläisten varusteiden taso on kehno, arvioi Britannian sotilastiedustelu päivittäisessä katsauksessaan.

Brittitiedustelun arvion mukaan viime viikkoina Ukrainaan lähetettyjen venäläisten henkilökohtaisten varusteiden taso on lähes varmasti huonompi kuin aiemmin lähetetyillä joukoilla, ja niilläkin taso on ollut heikko.

Brittitiedustelun mukaan monien reserviläisten on todennäköisesti ostettava itse suojavarusteensa, esimerkiksi luotiliivit. Modernia 6B45-luotiliiviä myydään Venäjällä verkkokaupoissa 40 000 ruplalla eli noin 660 eurolla, kun huhtikuussa hinta oli vielä noin 12 000 ruplaa, tiedustelukatsauksessa kerrotaan.

– Laaja korruptio ja huono logistiikka ovat edelleen perimmäisiä syitä Venäjän huonoon suoriutumiseen Ukrainassa, katsauksessa todetaan.

USA:n paketissa muun muassa Himars-ammuksia

Yhdysvallat on jälleen ilmoittanut uudesta sotilaallisesta tuesta Ukrainalle. Ulkoministeriö ja puolustusministeriö kertoivat perjantaina maan tukevan Ukrainaa 725 miljoonan dollarin arvosta.

Ulkoministeri Antony Blinken viittasi lausunnossaan Venäjän siviilikohteisiin tekemiin iskuihin eri puolilla Ukrainaa sekä taas uusiin todisteisiin venäläisjoukkojen julmuuksista.

Tuoreimmassa paketissa on puolustusministeriön mukaan muun muassa ammuksia Himars-raketinheittimiin, erilaisia aseita, kulkuneuvoja ja lääkintätarvikkeita.

Yhteensä presidentti Joe Bidenin hallinto on tukenut Ukrainaa sotilaallisesti noin 18,3 miljardilla dollarilla.

Saudi-Arabia lupaa tarvittaessa jatkaa välittäjänä

Saudi-Arabia on puolestaan ilmoittanut 400 miljoonan dollarin humanitaarisesta avusta Ukrainalle. Asiasta kertoi lauantaina valtion uutistoimisto SPA.

SPA:n mukaan kruununprinssi Muhammad bin Salman oli keskustellut puhelimessa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Uutistoimisto sanoo kruununprinssin painottaneen, että Saudi-Arabia tukee kaikkea, mikä auttaa tilanteen lievittämisessä, ja kertoneen maan olevan valmis jatkamaan välittäjänä toimimista.

Viime kuussa Saudi-Arabia yllättäen auttoi Venäjää ja Ukrainaa tekemään vanginvaihdon.

Ukrainan sota on kiristänyt Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen välejä sen jälkeen kun Saudi-Arabia kieltäytyi lisäämästä öljyntuotantoa lievittääkseen konfliktin aiheuttamaa energiakriisiä. Viime viikolla Saudi-Arabian johtama öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja sen kumppanit päättivät leikata öljyntuotantoa, mikä sai Bidenin uhkaamaan maata seurauksilla.