Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokian Lundmark iloitsi kasvuvauhdin kiihtymisestä – toimitusketjujen pullonkaulat helpottivat, vaikka tilanne ei ole vielä palautunut täysin normaaliksi

Verkkolaiteyhtiö Nokian kasvuvauhti kiihtyy. Nokian torstaina julkaisema kolmannen vuosineljänneksen tulos kertoo toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mielestä siitä, että yhtiön satsaukset kasvun vauhdittamiseksi kantavat hedelmää.

Nokian vertailukelpoinen liikevoitto oli heinä-syyskuussa 658 miljoonaa euroa, kun se oli viime vuonna vastaavana ajankohtana 633 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi 16 prosenttia 6,24 miljardiin euroon. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 10,5 prosenttia.

Liikevaihto kasvoi nyt nopeammin kuin edellisillä vuosineljänneksillä.

– Olemme investoineet valtavasti lisää tuotekehitykseen, ja nyt se rupeaa näkymään siinä, että olemme vihdoinkin pääsemässä kunnon kasvu-uralle, Lundmark sanoi osavuosikatsauksen mediatilaisuudessa.

Yksi kasvua vauhdittanut tekijä on se, että yhtiötä rasittaneet toimitusketjujen pullonkaulat ovat helpottumaan päin.

Maailman puolijohdeteollisuudessa on ollut Lundmarkin mukaan jo toista vuotta hyvin vaikea tilanne, jossa toimituskapasiteetti ei ole pystynyt vastaamaan kysyntään. Nyt tilanne on parantunut sekä puolijohdeteollisuuden investointien että taloustilanteen heikentymisen aiheuttaman kuluttajatuotteiden kysynnän hiipumisen takia.

– Tämä ei ole vielä täysin tasapainottanut tilannetta, mutta se menee parempaan suuntaan, Lundmark kertoi.

Hänen mukaansa Nokia on nyt pystynyt purkamaan komponenttipulan aiheuttamaa toimitusrästiä. Hän uskoo, että normaaliin tilaan päästään vasta ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Lisää kasvua Intian 5g-markkinoilta

Liiketoimintaryhmistä matkapuhelinverkot ja verkkoinfrastruktuuri paransivat kannattavuuttaan, ja niiden liikevaihto kasvoi. Lundmark piti erityisesti suurimman liiketoimintaryhmän eli matkapuhelinverkkojen kannattavuusparannusta rohkaisevana, sillä se on ollut pitkään kannattavuusvaikeuksissa.

– Teknologia-liiketoimintaryhmän lisenssisopimusten uusimisten ajoitukset johtivat siihen, että liikevoittomarginaali laski hieman edellisvuoteen verrattuna, Lundmark sanoi tiedotteessa.

Yritysasiakasliiketoiminnan liikevaihdon kasvu kiihtyi. Lundmark sanoi yhtiön odottavan, että yritysasiakkaat ovat myös jatkossa Nokian nopeimmin kasvava asiakassegmentti. Esimerkkinä kehitysmahdollisuuksista hän mainitsi heinä-syyskuun aikana saavutetut 30 uutta asiakasta yksityisissä langattomissa verkoissa.

Alueellisesti Nokian kasvu oli erityisen vahvaa sen suurimmalla markkina-alueella Pohjois-Amerikassa.

Lundmarkin mukaan kuluvan vuoden liikevaihto näyttäisi edelleen asettuvan lähemmäs yhtiön antaman vaihteluvälin ylälaitaa. Makrotalouden ja geopolitiikan kasvanut epävarmuus vaikuttaa edelleen Nokian toimintaympäristöön, mutta yhtiö odottaa silti kasvua kohdemarkkinoillaan vuonna 2023.

Nokia uskoo myös kasvattavansa markkinaosuuttaan ja kohentavansa siten kannattavuuttaan synkentyneistä talousnäkymistä huolimatta. Yhtiö on saanut viime aikoina uusia 5g-sopimuksia esimerkiksi Intiassa, jossa 5g-verkkojen rakentaminen on vasta pääsemässä vauhtiin.

– Uskomme, että olemme hyvässä vauhdissa tavoitteessamme kasvaa markkinoita nopeammin ja saavuttaaksemme pitkän aikavälin kannattavuustavoitteemme.