Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avi: Lounais-Suomessa havaittu droneja huoltovarmuuden kannalta kriittisten kohteiden lähellä

Useat Lounais-Suomen valmiustoimikuntaan kuuluvat organisaatiot ovat raportoineet dronehavainnoista huoltovarmuuden kannalta tärkeiden kohteiden, kuten esimerkiksi vesilaitosten, lähellä. Asiasta tiedottaa Aluehallintavirasto (avi).

Valmiustoimikunta kehottaa kansalaisia ilmoittamaan omista havainnoistaan matalalla kynnyksellä, esimerkiksi Suojelupoliisille (supo).

Lounais-Suomen avin pelastusylitarkastaja Unto Usvasalo kertoo Ylelle, ettei tekijät ja lennätysten syyt ole tiedossa. Kyseessä saattaa olla myös sattuma.

Asiasta ei ole käynnissä rikostutkintoja.

Valmiustoimikunnan mukaan Suomen turvallisuustilanne on vakaa ja alueen huoltovarmuus on hyvällä tasolla. Epävarmuudet liittyvät lähinnä energian saatavuutaan ja hintaan sekä sitä kautta myös kaupallisen talouden taloudelliseen kannattavuuteen ja kuluttajahintojen nousuun.

Viranomaiset ja järjestöt ovat havainneet taloustilanteen kiristävän myös kansalaisten asenteita. Toimikunta suosittaa seuraamaan tilannetta tiiviisti, sillä yhteiskuntarauhan horjuttamiseen pyrkivän informaatiovaikuttamisen mahdollisuus ja todennäköisyys on todellinen.

Vaikutuspyrkimysten tunnistaminen ja torjunta on kansalaistaito, jota kuka tahansa voi harjoitella, valmiustoimikunta muistuttaa tiedotteessaan.