Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö arvioi Venäjän pyrkivän tiukempaan kurinpitoon valloitetuilla alueilla Ukrainassa

Presidentti Sauli Niinistö arvioi Venäjän pyrkivän tiukempaan tilanteen hallintaan valloitetuilla alueilla Ukrainassa ja myös tiukempaan kurinpitoon. Niinistö kuitenkin sanoo, ettei Venäjä tähänkään asti ole toiminut lakikirjaa noudattaen.

– Mutta epäilemättä siinä oikeudellisia valtuuksia haetaan, hän sanoi.

Niinistö kommentoi Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskiviikkoista ilmoitusta sotatilalain julistamisesta valtiovierailullaan Islannissa suomalaiselle medialle.

Niinistö sanoi myös pitävänsä itärajalle suunniteltua aitaa esimerkiksi rajanylityspaikkojen läheisyydessä järkevänä järjestyksen ylläpitämisen vuoksi.

Niinistön mukaan aidalla varaudutaan muun muassa vuoden 2015 kaltaiseen tilanteeseen.

– Olemme nähneet monta esimerkkiä siitä, mitä saattaa tapahtua. Tapahtui Kreikan rajalla, on tapahtunut Latvian, Liettuan ja Puolan rajoilla eli runsasta liikennettä, paljon ihmisiä, osin johdateltuna tai pääosinkin paikka paikoin johdateltuna siihen.

Niinistö ei usko, että Britannia n pääministerin ero vaikuttaa apuun Ukrainalle

Niinistö kommentoi myös Britannian pääministerin Liz Trussin eroa sanomalla sitä hämmentäväksi. Truss ehti toimia pääministerinä noin kuusi viikkoa.

Niinistö kertoi toivovansa, että Britanniassa palattaisiin pian rakenteelliseen järjestykseen.

– Tämän päivän vaatimukset ovat aika kovia, ja myöskin tilanteet vaihtelevat. Joten on hyvä, jos maissa on vakaa istuva hallitus, Niinistö totesi.

Hän ei usko, että Britannian pääministerin vaihtuminen muuttaisi sitä, miten maa on tukenut Ukrainaa sodassa Venäjää vastaan. Britannia on ollut yksi suurimmista Ukrainan tukijoista.

– Ymmärtääkseni Britannian kanta on ollut aika selkeä ja perustuu aika laajaan pohjaan. En usko, että siinä on muutoksia tulossa.

Niinistö on ollut valtiovierailulla Islannissa keskiviikosta lähtien puolisonsa Jenni Haukion kanssa. Valtiovierailu päättyy torstaina.