Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italia sai ensimmäisen naispääministerin äärioikeistolaisen puolueen Giorgia Melonista

Italiassa äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni nimitettiin perjantaina Italian uudeksi pääministeriksi. Hän on Italian ensimmäinen naispääministeri.

Talousministeriksi Meloni on valinnut oikeistopopulistisen Lega-puolueen Giancarlo Giorgettin, joka toimi edellisessä, Mario Draghin hallituksessa talouskehitysministerinä.

Melonin Italian veljet -puolue keräsi syyskuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa 26 prosenttia äänistä.

Italian veljet oli vaaliliitossa ex-pääministeri Silvio Berlusconin keskustaoikeistolaisen Forza Italia -puolueen ja Matteo Salvinin oikeistopopulistisen Lega-puolueen kanssa. Kumppaneiden äänisaaliit jäivät odotettua heikommiksi, kummankin alle kymmeneen prosenttiin.

Melonin oikeistokoalitio sai kuitenkin selvän enemmistön parlamenttiin.

Salvini ei saanut sisäministerin salkkua

Maahanmuuttovastaisen Lega-puolueen Salvini on uudessa hallituksessa varapääministeri. Hän on myös infrastruktuurista vastuussa oleva ministeri, joten hänellä on Italian pääsatamien kontrolli.

Sen sijaan Salvini ei onnistunut taivuttelemaan Melonia antamaan hänelle sisäministerin salkkua, jota hän kantoi 2018–2019.

Vuonna 2019 Salvini esti rantautumisen monilta maahanmuuttajia kuljettaneilta avustusjärjestöjen veneiltä.

Ulkoministeriksi Melonin hallitukseen tulee Forza Italia -puolueen Antonio Tajani, joka on Eurooppa-mielinen. On ehkä yllättävää, että Tajani edustaa Melonin euroskeptistä hallitusta maailmalla.

Eri näkemyksiä Venäjästä

Meloni ja hänen puolueensa ovat alusta lähtien tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja tukeneet Venäjän vastaisia pakotteita.

Sen sijaan Melonin liittolaisilla on erilainen näkemys Venäjästä. Esimerkiksi Berlusconi kohahdutti vaalien kynnyksellä lausunnollaan, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi hyökännyt Ukrainaan vain korvatakseen Zelenskyin hallituksen ”kunnon ihmisillä”.

Salvini puolestaan on Putinin pitkäaikainen fani. Salvini on lisäksi arvostellut lännen asettamia Venäjän vastaisia pakotteita.

Lega-puolueella on myös yhä voimassa oleva yhteistyösopimus Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa.