Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän tuhoja sähköverkossaan korjaava Ukraina on pyytänyt varaosia myös Suomesta, kerrotaan Fingridiltä

Ukraina on erityisesti viime viikkoina joutunut korjaamaan sähköverkkonsa ja voimalaitostensa tuhoja Venäjän tekemien iskujen jäljiltä, ja varaosia näihin korjaustöihin on pyydetty muualta Euroopasta.

Varaosapyyntöjä on lähetetty myös Suomeen, kertoo STT:lle Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin käytönsuunnittelupäällikkö Timo Kaukonen.

– Ukrainalaiset ovat pyytäneet eurooppalaisilta kantaverkkoyhtiöiltä varaosia, mekin olemme saaneet Suomeen sellaisen pyynnön. Pyrimme tietysti tukemaan, jos meillä sopivia varaosia on, mutta ymmärsin, että ne (Ukrainan kaipaamat osat) olivat hiukan erilaisia. Meillä ei ehkä ole yhteensopivia tai samanlaisia osia, eli niiden toimittaminen saattaa olla vaikeaa, Kaukonen kertoo STT:lle.

Fingridin Kaukonen ennakoi Ukrainalle vaikeata talvea, jos Venäjän hyökkäykset maan energiainfrastruktuuriin jatkuvat nykyisellä tahdillaan.

– Vakava tilannehan se varmasti on. On vaikea ennakoida sitä, miten tilanne kehittyy ja kuinka pahaksi se menee, mutta totta kai niin on, jos voimalaitosten tuhot aina vain lisääntyvät.

Kaukosen mukaan Ukraina oli jo kertonut tällä viikolla ennen lauantain iskuja aloittaneensa säännölliset irtikytkennät vähentääkseen sähköverkon kuormitusta.

– He ovat ilmoittaneet, että irtikytkentöjä joudutaan ilmeisesti jatkamaan koko talvi. Kulutuksen rajoitusta joudutaan tekemään, muuten ei sähkö riitä koko valtakunnassa, Kaukonen sanoo.

Hmelnytskyin kaupunki kokonaan sähköttä, satojatuhansia vailla sähköä muuallakin

Ukrainan sähköntuotanto on nojannut muun muassa ydinvoimaan, mutta ydinvoima ei kuitenkaan jousta kriisitilanteessa, vaan sillä tuotetaan tasaisen varmasti sama määrä sähköä, Kaukonen sanoo.

– Ydinvoimaa (Ukrainassa) on vielä jonkin verran varmaan käytettävänä, mutta sillä ei pystytä tuottamaan reservejä. Ydinvoimaa tyypillisesti ajetaan vakioteholla, eikä sitä tehoa lähdetä herkästi säätelemään jonkun muun voimalan häiriön seurauksena.

Ukrainan viranomaiset kertoivat lauantaina yli miljoonan kotitalouden olevan vailla sähköä Venäjän uusimpien iskujen jäljiltä. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä ampui tänään 36 rakettia Ukrainaan massiiviseksi luonnehditussa hyökkäyksessä.

Pahiten kärsi Hmelnytskyin alue, jossa sähköttä on 672 000 asiakasta. Hmelnytskyin kaupungin kerrotaan olevan kokonaan vailla sähköä, ja kaupunki varautuu myös vesipulaan. Lisäksi satojatuhansia on vailla sähköä Mykolajivin, Volynian, Tsherkasyn ja Rivnen alueilla.

Ukrainan voimalaitoksista oli jo aiemmin tuhottu liki kolmasosa

Ukrainalaiset olivat monin paikoin rajoittaneet omaehtoisesti kulutustaan jo ennen lauantain iskuja.

– Olemme kiitollisia ihmisille, jotka ovat vähentäneet sähkönkulutusta kodeissaan, sekä yrityksille, jotka tekevät samoin toimistoillaan ja työpaikoillaan. Näemme säästöjä eri alueilla, ja eri päivinä vapaaehtoisen kulutuksen leikkausten suuruus vaihtelee keskimäärin viidestä prosentista aina 20 prosenttiin, Ukrenergon toimitusjohtaja Volodymyr Kudrytskyi kertoi AFP:lle kirjoitetussa lausunnossa.

Useisiin ukrainalaiskaupunkeihin tehtiin maan viranomaisten mukaan uusia iskuja myös tämän viikon alussa. Tuolloin Zelenskyi kertoi Venäjän tuhonneen 30 prosenttia Ukrainan voimalaitoksista.

Brittitiedustelu: Venäjä on saanut valmiiksi proomusillan Dneprjoelle

Venäläisjoukot jatkavat hallussaan olevien Dneprjoen ylityspaikkojen vahvistamista Hersonin kaupungin tuntumassa, kertoi Britannian puolustusministeriö tiedonannossaan Twitterissä.

Brittitiedustelun mukaan Venäjä on saanut valmiiksi proomuista rakennetun, tilapäisen kelluvan sillan, joka on kasattu ukrainalaisiskuissa ajokelvottomaksi vahingoitetun Antonivskyin sillan kupeeseen.

Britannian mukaan Venäjä on turvautunut sillan rakennuksessa siviilikäyttöön tarkoitettuihin proomuihin menetettyään suuret määrät sotilaallista joenylityskalustoaan. Kyseessä arvellaan olevan ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, kun Venäjän armeija on joutunut turvautumaan tällaisen sillan rakentamiseen.

Britit arvelevat, että Venäjä pyrkii korjaamaan uuden proomusillan osia mahdollisimman nopeasti, jos niitä vaurioituu uusissa ukrainalaisiskuissa.

Saksa, Ranska ja Britannia vaatineet YK-tutkintaa Iranin toiminnasta

Lauantaina Iran varoitti Euroopan maita provokaatioista sen jälkeen, kun Ranska, Saksa ja Britannia olivat pyytäneet YK:lta puolueetonta tutkimusta iranilaisten lennokkien havaitusta käytöstä Ukrainassa. EU ja Britannia olivat aiemmin tällä viikolla ottaneet käyttöön uusia Iraniin kohdistuvia pakotteita.

Iran on kiistänyt antaneensa Venäjälle aseita Ukrainan hyökkäyssotaa varten ja syyttänyt eurooppalaismaita poliittisesta painostuksesta.

– Me tuemme rauhaa ja välitöntä loppua Ukrainan sodalle poliittisen prosessin kautta, kommentoi Iranin ulkoministeriön tiedottaja Nasser Kanani.

Iranin on katsottu toimittaneen Venäjälle muun muassa monin paikoin Ukrainassa havaittuja kamikazelennokkeja.

---

Lähteenä myös AFP.