Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnassa hermostuttiin Venäjän sotilastiedustelusta Suomessa: "Tämä on varsin poikkeuksellista"

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) penää hallitukselta toimia, jotta Geneven rauhansopimuksen mukainen Ahvenanmaan valvonta siirretään pois Venäjältä esimerkiksi Suomelle ja Ruotsille.

Rauhansopimuksen mukaan Ahvenanmaan demilitarisoitua eli aseetonta vyöhykettä valvoo Venäjä – käytännössä maan konsulaatti Maarianhaminassa.

– Asiantuntijat ovat todenneet, että konsulaatin tekemässä demilitarisoinnin valvomisessa on ollut kyse Venäjän sotilastiedustelusta. Tämä on kansainvälisesti vertaillen varsin poikkeuksellista, Räsänen toteaa kirjallisessa kysymyksessään.

Kysymykseen vastaa joku ministereistä kolmen viikon kuluessa.

Ahvenanmaa on osa Suomea, ja sodassa Suomi vastaa sen puolustuksesta. Räsäsen mukaan Venäjän konsulaatin erityisasema Ahvenanmaalla on lopetettava Suomen itsemääräämisoikeutta loukkaavana.

– Nykyisessä Itämeren kiristyneessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ja Venäjän aggressiiviset sotatoimet Ukrainassa huomioon ottaen hallituksen tulisi ryhtyä toimiin, jotta päästäisiin eroon tästä historian jäänteestä, Räsänen toteaa.