Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sunak nousee tänään virallisesti Britannian uudeksi pääministeriksi

Britanniassa entisestä valtiovarainministeristä Rishi Sunakista tulee tänään virallisesti maan uusi pääministeri ja konservatiivien puheenjohtaja. Sunak on jo kolmas pääministeri kuluvan vuoden aikana.

Sunak on Britannian ensimmäinen värillinen pääministeri ja 42-vuotiaana nuorin pääministeri yli kahteen vuosisataan. Samalla hän on ensimmäinen pääministeri jonka kuningas Charles nimittää.

Edesmennyt kuningatar Elisabet nimitti väistyvän pääministerin Liz Trussin virkaansa vain kaksi päivää ennen kuolemaansa syyskuun alussa.

Trussin on määrä antaa lausunto pääministerin virka-asunnon Downing Street 10:n ulkopuolella hieman puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa. Puheensa jälkeen Truss matkaa tapaamaan kuningas Charlesia Buckinghamin palatsiin, jossa hän eroaa virallisesti pääministerin virasta.

Tämän jälkeen Sunak matkaa vuorostaan tapaamaan kuningasta, joka pyytää uutta pääministeriä muodostamaan hallituksen.

Sunakin on määrä antaa oma lausuntonsa kello 13.35 Suomen aikaa.

"Vakautta ja yhtenäisyyttä"

Eilisessä puheessaan Sunak lupasi pahojen talousongelmien kanssa painivaan Britanniaan "vakautta ja yhtenäisyyttä". Oman puolueensa, konservatiivien, kuppikuntaisuuden ja eripuran Sunak on niin ikään luvannut korjata.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on toistuvasti vaatinut konservatiiveja järjestämään enneaikaiset vaalit toistuvien pääministerivaihdosten vuoksi.

– Sunakilta puuttuvat mandaatti, vastaukset ja ideat, tylytti työväenpuolueen johtoon kuuluva Angela Rayner Twitterissä.

Kansa tuntuu olevan samaa mieltä, sillä Ipsos-markkinatutkimuslaitoksen mittauksen mukaan 62 prosenttia äänestäjistä haluaisi uurnille jo ennen vuodenvaihdetta.

Britannian vaalijärjestelmän mukaan vaaleja ei kuitenkaan ole pakko järjestää ennen tammikuuta 2025. Koska konservatiivien kannatus on surkealla tolalla, on erittäin epätodennäköistä, että puolue suostuisi vaaleihin ennen kuin on pakko.