Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aborttikysymys ei riittäne pelastamaan demokraatteja Yhdysvaltain välivaaleissa, vaikka korkeimman oikeuden kiistelty päätös motivoi ihmisiä äänestämään

Yhdysvalloissa välivaalit lähenevät ja aborttioikeuteen keskittyminen ei ehkä riitä pelastamaan demokraatteja viimeaikaisten talousongelmien paineessa, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Demokraattien vaalimenestyksen kannalta hyvä uutinen on kuitenkin se, että korkeimman oikeuden kiistelty aborttiratkaisu on saanut äänestäjiä jossain määrin liikkeelle. Jotkut ovat jopa vaihtaneet leiriä.

Korkein oikeus kumosi kesäkuussa vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen, joka takasi aborttioikeuden liittovaltion tasolla.

Tuoreessa Kaiser Family Foundationin kyselytutkimuksessa 50 prosenttia vastaajista sanoi, että korkeimman oikeuden päätös on lisännyt heidän motivaatiotaan äänestää ensi kuussa. Näin vastanneiden määrä on kasvanut seitsemän prosenttiyksikköä heinäkuulta, jolloin sama kysymys esitettiin vain muutama viikko Roe vastaan Waden kumoamisen jälkeen.

Korkeimman oikeuden päätös on motivoinut erityisesti naisia lähtemään vaaliuurnille. Noin kolme viidestä 18–49-vuotiaasta naisesta, jotka kertoivat äänestävänsä aiempaa suuremmalla todennäköisyydellä ensi kuussa, sanoivat juuri Roen olevan heidän äänestysintonsa takana.

Roe vastaan Waden kumoaminen "muutti kaiken"

Vaa’ankieliosavaltio Pennsylvaniassa taistelu aborttioikeudesta on nostettu vaalikampanjoinnin keskiöön. Uutistoimisto AFP kertoo Jen Sloanista, joka on äänestänyt republikaaneja koko elämänsä, mutta aikoo antaa tulevissa välivaaleissa äänensä demokraateille.

Pittsburghin esikaupunkialueella asuva 52-vuotias hoitaja kertoo, että Roe vastaan Waden kumoaminen muutti kaiken hänen osaltaan. Hän kuvailee maan konservatiivienemmistöisen korkeimman oikeuden päätöksen olleen isku kasvoille ja kertoo uskoneensa aborttioikeuden olevan jotain, mihin ei kajota.

– En ikinä kuvitellut tämän tapahtuvan omana elinaikanani, hän kertoo AFP:lle.

Sloan kertoo äänestäneensä maan edellistä presidenttiä Donald Trumpia sekä vuoden 2016 että vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen Sloan ei kuitenkaan koe enää näkevänsä asioita samalla tavalla.

– En halunnut enää kannattaa sellaista.

Laukkaava inflaatio huolettaa äänestäjiä

Tuore CNN:n ja tutkimusyhtiö SSRS:n kyselytutkimus osoittaa, että päällimmäisenä äänestäjillä on kuitenkin aborttiasioiden sijaan mielessä talous. Se on demokraateille huono uutinen. Presidentti Joe Bidenin hallintoa ja demokraattipuoluetta ovat varjostaneet muun muassa kolmannelle vuodelle levittäytynyt koronapandemia ja kuluttajahintojen nousu ennätyskorkean inflaation myötä.

CNN:n mukaan kyselyyn vastanneista 90 prosenttia kertoi, että talous on äärimmäisen tai erittäin tärkeä aihe heidän äänensä kannalta. Abortin osalta samaa sanoi 72 prosenttia vastaajista.

Talouden ja laukkaavan inflaation merkitys äänestyspäätökselle on suurempi alueilla, joissa kongressin paikoista on kovempi kilpailu. Valtakunnallisesti 59 prosenttia rekisteröityneistä äänestäjistä sanoo, että talous on äärimmäisen tärkeä aihepiiri heidän äänestyspäätöksensä kannalta. Lukema kuitenkin nousee 67 prosenttiin äänestyspiireissä, joissa ehdokkailla on tasaväkisempi tilanne uurnille lähtiessä. Niissä demokraattien saama tuki laskenee ja äänestäjät suosivat todennäköisemmin republikaaniehdokkaita, CNN kertoo.

New York Timesin ja Siena Collegen tuore kyselytutkimus maalaa vastaavanlaista kuvaa äänestäjien ajatuksista vaalien alla. Vielä heinäkuussa 36 prosenttia vastaajista nosti talouteen liittyvät huolet Yhdysvaltoja koettelevien ongelmien listan kärkeen. Nyt osuus on 44 prosenttia.

Kyselytutkimukseen vastanneista 26 prosenttia koki taloustilanteen tärkeimmäksi ongelmaksi Yhdysvalloissa. Siihen luettiin mukaan ainakin työllisyystilanne ja arvopaperimarkkinat. Inflaation tai elinkustannukset nosti listan kärkeen 18 prosenttia vastaajista, kun taas aborttioikeuden merkitystä painotti viisi prosenttia. Demokratian tila nousi niin ikään aborttioikeuden yläpuolelle kahdeksan prosentin osuudella.

Sitoutumattomat naiset alkaneet kallistua republikaanien puolelle

Republikaaniehdokkaat ympäri maata ovat uutistoimisto AFP:n mukaan vaienneet paljolti aborttiasioista siinä pelossa, että jyrkän kannan esille tuominen johtaisi äänestäjien kaikkoamiseen. Oikeiston vaalimainokset ovat keskittyneetkin pitkälti rikollisuuteen ja inflaatioon sekä nostaneet esille huumausaineiden laillistamisen uhan.

New York Timesin ja Siena Collegen kyselytutkimukseen vastanneista 49 prosenttia sanoi aikovansa äänestää republikaania marraskuun välivaaleissa. Demokraattiehdokasta suunnitteli äänestävänsä 45 prosenttia vastaajista. Edelliseen, syyskuussa julkaistuun kyselytutkimukseen nähden republikaanien suosio on kohentunut. Tuolloin demokraateilla oli prosenttiyksikön etulyöntiasema.

Suurin muutos äänestysaikeissa on näkynyt New York Timesin mukaan sitoutumattomiksi itseään kuvailevien naisten keskuudessa. Syyskuussa he suosivat demokraatteja 14 prosenttiyksiköllä republikaaneihin nähden. Nyt republikaaneilla oli puolestaan 18 prosenttiyksikön etulyöntiasema.

Muutos on lehden mukaan merkittävä, kun ottaa huomioon yhdysvaltalaisäänestäjien polarisaation ja demokraattien strategian. Demokraatit ovat keskittyneet kosiskelemaan juuri sitoutumattomia naisia ja painottamaan sitä, kuinka republikaanit uhkaavat aborttioikeutta.

Demokraatit hyötyvät poliittisista voitoista ja Trump-mielisistä ehdokkaista

Välivaaleissa päätetään ensisijaisesti kongressin valta-asetelmista. Näin määritellään myös se, pääsevätkö päättäjät edistämään istuvan presidentin aikeita vai heittämään kapuloita tämän rattaisiin. Demokraattien erityisenä huolenaiheena on edustajainhuoneen enemmistöasemasta kiinni pitäminen. Monet puolueettomat analyytikot ovat arvioineet, että republikaaneilla on hyvät mahdollisuudet saada enemmistö edustajainhuoneessa. Senaatin osalta tilanne on vielä enemmän auki.

Vaikka kyselytutkimukset maalaavat demokraattien kannalta synkeää kuvaa, vaalikamppailut näyttävät pari viikkoa ennen äänestyspäivää odotettua tasaisemmilta. Aiemmin tänä vuonna vaikutti vielä siltä, että republikaaneja odottaisi merkittävä äänivyöry. Presidentti Bidenin kannatus oli laskussa muun muassa inflaation, maahan pyrkivien siirtolaisten ennätysmäisen määrän sekä väkivaltarikollisuuden lisääntymisen vuoksi.

Demokraatit ovat yltäneet viime aikoina erinäisiin poliittisiin voittoihin, ja esimerkiksi polttoaineen hinta on Bidenin vahtivuorolla lähtenyt laskemaan huippulukemista. Republikaanit ovat puolestaan laittaneet ehdolle liudan trumpilaisia ehdokkaita. Heillä on ollut vaikeuksia varmistaa paikkoja, joiden arveltiin olevan helposti voitettavissa.

Useita tiukkoja vaalitaistoja on CNN:n mukaan tiedossa ainakin Arizonassa, Georgiassa, Michiganissa, Nevadassa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa.