Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kallistuvien sähkölaskujen kanssa kamppailevien kannattaa ennen eräpäivää keskustella sähköntoimittajan kanssa vaikkapa maksuajan pidennyksestä

Sähkön kallistuvien hintojen aikana kuluttajat ovat hyvin eriarvoisessa asemassa riippuen siitä, millainen sähkösopimus heillä on. Parhaimmassa asemassa ovat kuluttajat, joilla on huokeita ja mahdollisesti pitkään voimassa olevia määräaikaisia sopimuksia, tai jos kuluttajilla on taloudellisia puskureita, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

– Mutta suurimmalla osalla on joko nyt syksyllä katkolla olevia määräaikaisia sopimuksia tai toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia, joissa hinta muuttuu esimerkiksi muutaman kuukauden välein, hän sanoo.

Beurling-Pomoell painottaa, että jos laskua ei pysty maksamaan, pitää ensimmäiseksi ottaa yhteys laskun lähettäjään ja pyytää maksuaikaan pidennystä tai maksujärjestelyä.

– Jos tilanne on jo kriisiytynyt eli ei ole varaa ruokaan, lämpöön ja lääkkeisiin, silloin on heti otettava yhteyttä sosiaalipäivystykseen eikä ruvettava ottamaan esimerkiksi pikavippejä, hän sanoo.

Jos taas kyse on isommasta ylivelkaantumisesta, Beurling-Pomoell kehottaa kääntymään valtion talous- ja velkaneuvontaan.

– Siellä on mahdollista päästä velkajärjestelyyn, hän sanoo.

Ennen eräpäivää yhteys yhtiöön

Vattenfallilta korostetaan sitä, että asiakkaan on hyvä olla yhtiöön yhteydessä ennen laskun erääntymistä, koska silloin on helpompi sopia jatkotoimista.

– Voimme antaa lisämaksuaikaa laskulle eli tehdä niin sanotun eräpäivänsiirron. Silloin se on maksimissaan 21 päivää, kertoo liiketoimintajohtaja Taija Sjöblom.

Sähkölasku on Vattenfallilla mahdollista myös maksaa kolmessa erässä.

– Tällä hetkellä korko juoksee normaalin korkolain mukaisesti. Eräpäivän siirrolla ja laskun jakamisella vältytään mahdollisilta muistutus- ja perintäkululta, Sjöblom sanoo.

Jos laskua ei ole maksettu eikä Vattenfalliin ole oltu yhteydessä ennen eräpäivää, silloin asia siirtyy perintäprosessiin.

– Senkin jälkeen pystyy kyllä vielä sopimaan maksuajoista, mutta tärkeintä on se, että on yhteyksissä laskussa näkyvään numeroon, Sjöblom sanoo.

Vattenfallin asiakaspalveluun tulee tällä haavaa paljon puheluita, jotka tavalla tai toisella liittyvät sähkötilanteeseen.

– Pieni osa puheluista tulee heiltä, joilla on huoli etenkin tulevista talven sähkölaskuista, hän sanoo.

Joustoa maksuaikaan

Sähköpostitse STT:lle vastanneen myynti- ja asiakaspalvelun johtajan Anu-Elina Hintsan mukaan Helen tarjoaa asiakkailleen joustoa maksuaikaan. Pisimmillään tämä voi olla 35 päivää, kunhan toimii ennen eräpäivää eikä ole aiempia maksuja rästissä.

Laskun maksupäivää voi siirtää veloituksetta kerran vuoden aikana. Seuraavilla kerroilla yli 14 päivän maksupäivän siirrosta veloitetaan. Palvelumaksu veloitetaan seuraavassa laskussa.

Jos maksupäivää siirretään alkuperäisestä tuonnemmaksi, ylimääräinen maksuaika on korollista.

Sopimuksen laskutukseen voi Helenillä myös liittää maksukortin, jolloin pystyy käyttämään hyväksi kortin tuomaa maksuaikajoustoa.

Asiakkaan tulisi Hintsan mukaan valita hänelle sopivin sopimustyyppi.

– Suosituin tuotteemme tällä hetkellä on pörssisähkösopimus. Pörssisähköasiakas pystyy vaikuttamaan sähkölaskuunsa kuluttamalla sähköä silloin, kun hinta on matala, Hintsa sanoo sähköpostivietissä.

Eräpäivän siirto ja lyhytaikainen maksusuunnitelma

Myös Fortumilta kerrotaan, että asiakkaiden ensisijainen keino on olla yhteydessä yhtiön asiakaspalveluun ennen laskun eräpäivää.

– Silloin voidaan siirtää eräpäivää 30 päivällä tai voidaan myös tehdä lyhytaikainen maksusuunnitelma, sanoo yhtiön Suomen kuluttajaliiketoiminnan johtaja Tomi Hänninen.

Palveluina eränpäivän siirto ja lyhytaikainen maksusuunnitelma ovat maksuttomia.

Seitsemän prosentin viivästyskoron laskenta alkaa kuluttaja-asiakkailla korkolain mukaisesti 30 päivää laskun päivästä eli 16 päivää eräpäivän jälkeen. Korko lasketaan myös laskuille, joille on annettu maksuaikaa tai tehty maksusuunnitelma.

Maksusuunnitelma tarkoittaa kuukautta pitemmälle ajalle räätälöityä suunnitelmaa, jolla sähkölasku saadaan hoidettua.

Kaupallisina palveluina laskujen ja maksamisen hallintaan Fortum tarjoaa lisäpalveluita, joita voi käyttää oli maksuvaikeuksia tai ei.

– Maksujousto tarkoittaa sitä, että ison kulutuksen kotitalouksissa palvelun avulla voidaan tasata kulutus- ja maksuhuippuja. Sitten on olemassa pörssisähköasiakkaille hintatakuupalvelu, jolla voi kiinnittää etukäteen määrätyksi ajaksi pörssisähkösopimuksen hinnan. Sehän normaalisti vaihtelee tunneittain, Hänninen kertoo.

Fortumin asiakaspalvelussa asiakkaiden kontaktien määrä on hänen mukaansa kasvussa.

– Ennen kaikkea asiakkaat kysyvät nyt keinoista, joilla sähköä omassa arjessa pystyy säästämään ja tällä tavalla pienentämään sähkölaskuaan. Ja totta kai kysytään, mikä sopimustyyppi olisi juuri itselle paras, Hänninen sanoo.

Maksamattomat sähkölaskut kasvattaneet maksuhäiriömerkintöjen määrää

Tänä vuonna tammi–syyskuun aikana maksuhäiriömerkintöjä on tallennettu 4 000 henkilölle siitä syystä, että joku sähkölasku on jäänyt maksamatta, kertoo viestintäpäällikkö Ville Kauppi Asiakastiedosta.

– Luku on kasvanut yhdeksällä prosentilla viime vuodesta, hän sanoo.

Viime vuonna tammi–syyskuussa maksamattomat sähkölaskut aiheuttivat 3 700 ihmiselle maksuhäiriömerkinnän.

Kauppi uskoo, että maksuhäiriömerkintöjen määrä kasvaa, kunhan talven lämmityskausi pääsee vauhtiin. Hän arvelee, että sähkölaskut ovat korkeimmillaan kylmimpien kuukausien aikana tammi–helmikuussa.

– Maksuhäiriöprosessi on tietysti hieman hitaampi, eli ne (häiriömerkinnät) eivät saman tien näy rekisterissä. Olettaisin, että jos laskuihin ei ole rahaa löytynyt, niin ne alkavat näkyä maksuhäiriömerkintöinä kevään korvilla. Ja silloin niitä voi olla enemmän kuin tänä vuonna.

Luottotietolaki muuttuu ensi kuussa

Kauppi muistuttaa, että luottotietolaki on muuttumassa joulukuun alussa. Kun lasku on maksettu ja tieto siitä on tallennettu Asiakastiedon rekisteriin, niin koko maksuhäiriömerkintä poistuu rekisteristä 30 päivän kuluttua.

– Tähän hetkeen ero on se, että toistaiseksi merkintä ei ole maksamalla poistunut. Siihen on saanut kyllä niin sanotun ref-lisämerkinnän, joka kertoo, että maksuhäiriön aiheuttanut velka on maksettu. Mutta maksuhäiriömerkintä näkyy edelleen tallennusajan, joka tapauksesta riippuen tyypillisesti vaihtelee kahdesta kolmeen vuoteen, Kauppi sanoo.

Muutos motivoi hänen mukaansa velallista maksamaan laskunsa, vaikka ongelmat olisivat menneet niin pitkälle, että maksuhäiriömerkintäkin olisi tullut.

– Nyt on tavallaan porkkana hoitaa asioita kuntoon, Kauppi sanoo.