Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän tiedeakatemia: Suomenlahden räjähdykset ihmisen aiheuttamia

Venäjän tiedeakatemia on ottanut kantaa Suomenlahden viikon takaisiin vedenalaisiin räjähdyksiin. Venäläislehti RBK kertoo, että Venäjän tiedeakatemia pitää niitä todennäköisesti ihmisen aiheuttamina.

Suomenlahdella, Venäjän aluevesillä, tapahtui viime viikon torstaina ja perjantaina yhteensä viisi vedenalaista räjähdystä.

– Todennäköisesti räjähdykset ovat ihmisten aiheuttamia, koska ne syntyivät lähellä pintaa, Venäjän tiedeakatemian geologinen instituutti totesi RBK:lle.

RBK:n lähteen mukaan räjähdykset tapahtuivat alle kilometrin syvyydessä. Neljä ensimmäistä räjähdystä tapahtui viime viikon torstaiaamun ja iltapäivän välillä ja viides, viimeinen, perjantaina heti puolenyön jälkeen.

Uutissuomalainen kertoi täällä, kuinka vastaavia häiriöitä on havaittu aikaisemmin Venäjän merivoimien harjoituksissa ja vanhojen miinojen laukaisussa merenpohjassa. Räjähdykset ovat kuitenkin harvinaisia.

Venäläislehden toinen asiantuntija, maafysiikan instituutin johtava tutkija väittää nyt kuitenkin, että aiempi syyskuinen Nord Streamin kaasuputkien sabotaasi olisi saattanut saada aikaan ”geologista” heijastumista, joka olisi saattanut aiheuttaa räjähdykset.

– Fennoskandia on mahdollisesti seismisesti aktiivinen alue, tämä kaikki voi liittyä toisiinsa. Pieni isku voi toimia vakavamman tapahtuman alkuna, asiantuntija selitti venäläislehdelle.

Nord Stream ykkös- ja kakkosputket vaurioituivat syyskuussa sabotaasin seurauksena. Putket rikkoutuivat Tanskan ja Ruotsin aluevesillä.