Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä sanoo saaneensa päätökseen siviilien siirrot Hersonista – IAEA tutkii Venäjän syytökset Ukrainan likaisista pommeista

Venäjän mukaan se on saanut päätökseen siviilien siirrot Hersonista Ukrainan eteläosassa. Asiasta kertoo Venäjän nimittämä Krimin aluejohtaja Sergei Aksjonov Telegram-viestissään.

Hänen mukaansa asukkaat on siirretty toiselta puolelta Dneprjokea alueille, joita hän kutsuu "Venäjän turvallisiksi alueiksi" Ukrainan vastahyökkäyksen aikana.

Ukraina on verrannut Venäjän tekemiä siviilien siirtoja Neuvostoliiton aikaisiin kansalaisten pakkosiirtoihin.

Herson on yksi neljästä Ukrainan alueesta, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä. Laittomia alueliitoksia ei ole tunnustettu kansainvälisesti.

Aksjonov ei maininnut viestissä, kuinka monta ihmistä on siirretty. Keskiviikkona Venäjän nimittämä aluejohto kertoi 70 000 ihmisen jättäneen kotinsa alueella viikon sisällä.

Brittitiedustelu: Venäjä tuonut reserviläisiä täydennykseksi Hersoniin

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä vaikuttaa tuoneen liikekannallepanossa riviin kutsuttuja reserviläisiä täydennykseksi Hersonin alueelle Dneprjoen länsirannalle. Alueen yksiköiden on kerrottu aiemmin huvenneen lähes olemattomiin. Venäläisten upseereiden mukaan monissa komppanioissa on saattanut olla jäljellä alle 10 sotilasta normaalin noin sadan sijaan, brittitiedustelu kertoo.

Brittiarvion mukaan Venäjän joukot ovat viime viikkoina valmistaneet itselleen Ukrainassa pysyvämpiä puolustusasemia. Ilmeisesti taustalla on arvio, etteivät huonosti koulutetut ja varustetut venäläiset tällä hetkellä pysty muuhun kuin puolustustaisteluun, tiedustelukatsauksessa arvioidaan.

IAEA tutkii Venäjän syytökset Ukrainan likaisista pommeista

Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) on ilmoittanut tutkivansa vielä tällä viikolla Venäjän syytökset siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja.

Likaisella pommilla tarkoitetaan tavanomaista räjähdettä, joka levittää esimerkiksi radioaktiivista ainetta ympäristöön.

Venäjän näkemys on, että Ukraina suunnittelee pommin käyttöä Venäjän joukkoja vastaan. Ukraina puolestaan epäilee, että Venäjä saattaa itse käyttää likaista pommia lavastetussa hyökkäyksessä mahdollisesti oikeuttaakseen ydinaseiden käytön.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti eilisessä puheessaan IAEA:ta lähettämään delegaation Ukrainaan tutkimaan asiaa. IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi eilisessä lausunnossaan, että Ukrainan hallitus on lähettänyt IAEA:lla kirjallisen pyynnön lähettää paikalle tarkastajaryhmän.

Venäjä on kertonut arvelevansa Ukrainan valmistavan pommeja kahdessa paikassa, jotka IAEA:n on nyt määrä käydä tutkimassa.

Tulokset julki nopeasti

Grossi sanoi IAEA:n tarkastajien selvittävän muun muassa, valmistaako tai prosessoiko Ukraina ydinaineita salaa. Lopputuloksista laaditaan raportti.

– Asian yleisen kiinnostavuuden ja kiireellisyyden huomioiden järjestö julkaisee johtopäätöksensä IAEA:n johtokunnalle ja välittömästi sen jälkeen yleisölle, Grossi totesi lausunnossaan.

Grossi puhui asiasta eilen YK:n turvallisuusneuvostolle. Kokouksen jälkeen Grossi kertoi toimittajille, että IAEA:n tutkinnan lopputulos tulee julki hyvin nopeasti, jo lähipäivinä.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja kertoi Venäjän neuvoneen Grossia olemaan tarkkana, sillä ydinaineita voidaan valmistaa muuallakin kuin Venäjän nimeämissä kahdessa sijainnissa.

– Sanoimme, että olemme tyytyväisiä, jos olemme väärässä, Nebenzja lisäsi.