Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin uusi pääministeri saapuu tänään ensivierailulle Suomeen

Ruotsin uutta oikeistohallitusta johtava pääministeri Ulf Kristersson vierailee tänään Suomessa. Kyse on pääministerin ensimmäisestä kahdenvälisestä vierailusta ulkomaille.

Ruotsin maltillista kokoomusta edustava Kristersson tapaa vierailullaan pääministeri Sanna Marinin (sd.). Pääministerit keskustelevat muun muassa maiden kahdenvälisistä suhteista, Nato-jäsenyyshankkeesta ja Ukrainan sodasta.

Perinteisesti Suomen ja Ruotsin pääministerit tapaavat toisensa pian nimityksensä jälkeen. Kristersson aloitti tehtävässään viime viikolla. Tuolloin valta vaihtui Ruotsissa sosiaalidemokraateilta porvariblokille kahdeksan vuoden jälkeen.

Ennen Kristerssonia Suomessa vierailivat kollegoitaan tapaamassa Ruotsin uuden hallituksen puolustusministeri Pål Jonson ja ulkoministeri Tobias Billström. Molemmat edustavat niin ikään maltillista kokoomusta, jolla on Ruotsin hallituksessa yhteensä 13 ministerinsalkkua. Muut ministerinsalkut menivät liberaaleille ja kristillisdemokraateille.

Porvariblokki muodosti hallituksen ruotsidemokraattien tuella, vaikka oikeiston suurimmaksi puolueeksi noussut ruotsidemokraatit ei hallitukseen kuulukaan. Oppositiosta on korostettu, että käytännössä ruotsidemokraateilla on ratkaisevan suuri vaikutusvalta uuden hallituksen politiikkaan.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on perustellut hallituksen ulkopuolelle jäämistä sillä, että puolue sai tarpeeksi tavoitteitaan läpi uuden hallituksen ohjelmaan.

Ruotsin pääministeri tapaa vierailunsa aikana myös presidentti Sauli Niinistön.