Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä väittää mobilisoineensa satojatuhansia ihmisiä reilussa kuukaudessa – Brittitiedustelu: Venäjä tuonut reserviläisiä täydennykseksi Hersoniin

Puolustusministeri Sergei Shoigu väitti perjantaina Venäjän mobilisoineen osittaisessa liikekannallepanossa 300 000 ihmistä hieman yli kuukaudessa. Shoigun mukaan "sotilaallisen erikoisoperaation" alueelle olisi lähetetty yli 80 000 rekrytoitua, joista puolet toimisi jo osana sotilasyksikköjä, kertoi uutistoimisto Tass.

Britannian sotilastiedustelun aiemmin perjantaina julkaiseman raportin mukaan Venäjä vaikuttaa tuoneen liikekannallepanossa riviin kutsuttuja reserviläisiä täydennykseksi Hersonin alueelle Dneprjoen länsirannalle. Alueen yksiköiden on kerrottu aiemmin huvenneen lähes olemattomiin. Venäläisten upseereiden mukaan monissa komppanioissa on saattanut olla jäljellä alle 10 sotilasta normaalin noin sadan sijaan, brittitiedustelu kertoo.

Brittiarvion mukaan Venäjän joukot ovat viime viikkoina valmistaneet itselleen Ukrainassa pysyvämpiä puolustusasemia. Ilmeisesti taustalla on arvio, etteivät huonosti koulutetut ja varustetut venäläiset tällä hetkellä pysty muuhun kuin puolustustaisteluun, tiedustelukatsauksessa arvioidaan.

Ukraina verrannut siviilien siirtoja Neuvostoliito n aikaisiin kansalaisten pakkosiirtoihin

Venäjä sanoo saaneensa päätökseen siviilien siirrot Hersonista Ukrainan eteläosassa. Asiasta kertoi Venäjän nimittämä Krimin aluejohtaja Sergei Aksjonov Telegram-viestissään myöhään torstaina.

Hänen mukaansa asukkaat on siirretty toiselta puolelta Dneprjokea alueille, joita hän kutsuu "Venäjän turvallisiksi alueiksi" Ukrainan vastahyökkäyksen aikana.

Ukraina on verrannut Venäjän tekemiä siviilien siirtoja Neuvostoliiton aikaisiin kansalaisten pakkosiirtoihin.

Herson on yksi neljästä Ukrainan alueesta, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä. Laittomia alueliitoksia ei ole tunnustettu kansainvälisesti.

Aksjonov ei maininnut viestissä, kuinka monta ihmistä on siirretty. Keskiviikkona Venäjän nimittämä aluejohto kertoi 70 000 ihmisen jättäneen kotinsa alueella viikon sisällä.

IAEA tutkii Venäjän syytökset Ukrainan likaisista pommeista

Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) on ilmoittanut tutkivansa vielä tällä viikolla Venäjän syytökset siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja.

Likaisella pommilla tarkoitetaan tavanomaista räjähdettä, joka levittää esimerkiksi radioaktiivista ainetta ympäristöön.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi IAEA:n tarkastajien selvittävän muun muassa, valmistaako tai prosessoiko Ukraina ydinaineita salaa. Lopputuloksista laaditaan raportti.

Venäjän näkemys on, että Ukraina suunnittelee pommin käyttöä Venäjän joukkoja vastaan. Ukraina puolestaan epäilee, että Venäjä saattaa itse käyttää likaista pommia lavastetussa hyökkäyksessä mahdollisesti oikeuttaakseen ydinaseiden käytön.

Kiovan alueelle tulossa entistä pitempiä sähkökatkoja

Noin neljä miljoonaa ukrainalaista eri puolilla maata kärsii sähkökatkoista, jotka johtuvat Venäjän ilmaiskuista Ukrainan sähkön infrastruktuuria vastaan. Asiasta kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tämän illan viestissään.

Aiemmin tänään paikallinen energiayhtiö DTEK kertoi, että Kiovaa ympäröivälle alueelle on tulossa entistä pitempiä sähkökatkoja.

Kiovan alueen kuvernöörin Oleksi Kuleban mukaan sähkökatkot voivat kestää "määräämättömän ajan".

– Tilanne säilyy kireänä, ja valitettavasti on liian aikaista puhua järjestelmän vakauttamisesta, kuvernööri sanoi sosiaalisessa mediassa perjantaina.

Venäjän iskut Ukrainan energiaverkkoa vastaan kahden viime viikon aikana ovat tuhonneet ainakin kolmasosan Ukrainan voimalaitoksista.

Viranomaiset ovat kehottaneet ukrainalaisia vähentämään sähkönkulutusta niin paljon kuin on mahdollista ja ottaneet käyttöön tunteja kestäviä sähkökatkoja useilla alueilla, myös Kiovassa.

Työryhmä: Anne Salomäki, Niilo Simojoki, Ayla Albayrak, Eeva Nikkilä-Kiipula. Lähteenä myös AFP.