Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntolainatiskit hiljenivät syyskuussa, lainakorot jatkoivat nousuaan

Suomalaiset kotitaloudet nostivat syyskuussa selvästi vähemmän asuntolainoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, ilmenee Suomen Pankin julkaisemista tiedoista. Uusia asuntolainoja nostettiin 1,6 miljardin euron edestä, mikä oli 410 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Uusien asuntolainojen keskikorko kohosi syyskuussa jo 2,75 prosenttiin. Lainakorot ovat nousseet vauhdilla, sillä vielä huhtikuussa keskikorko oli alle yhden prosentin.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypo-pankin mukaan kotitalouksien hintahuolet ja kohoavat korot ovat hiljentäneet pankkien lainatiskit.

– Vuoden sisäinen kausivaihtelu huomioiden asuntolainanostot ovat nyt yhtä matalalla kuin koronakriisin alkuvaiheessa keväällä 2020, sanoo Hypon ekonomisti Juho Keskinen tiedotteessa.

Keskisen mukaan asuntolainojen keskimääräiset korkomarginaalit ovat silti pysyneet maltillisella tasolla.

– Riskit eroavat kuitenkin merkittävästi alueittain: oman kodin ostajat tai putkiremonttihankkeet saavat kyllä rahoitusta kasvukeskuksissa, mutta häilyvän kysynnän alueella tilanne voi olla näissä oloissa toinen.

Samalla Keskinen huomauttaa, että lainatilastoista esiin nouseva sijoittajien säikähdys on vielä oman kodin ostajia syvempi.

Uusista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli syyskuussa 127 miljoonaa euroa. Se oli 50 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuoden syyskuussa.