Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanskalaiset kulkevat vaaliuurnille kuukausia etuajassa minkkiskandaalin takia – pääministeri Frederiksenin johtamalle blokille povataan kapeaa voittoa

Tanskassa pääministeri Mette Frederiksenin johtama sosiaalidemokraattinen puolue taistelee tänään järjestettävissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa valta-asemansa säilyttämisestä.

Vaaleihin päädyttiin seitsemän kuukautta etuajassa, mikä johtuu toissa vuonna alkaneesta minkkiskandaalista. Tuolloin hallitus teki päätöksen lopettaa kaikki minkit, sillä osassa minkeissä oli havaittu koronavirusta ja eläinten pelättiin pahentavan taudin leviämistä. Päätös todettiin sittemmin laittomaksi, minkä seurauksena Frederiksenin vähemmistöhallitusta tukenut liberaali Venstre-puolue vaati uusia vaaleja.

Ennakkoon näyttää siltä, että vasemmiston punainen blokki tai oikeiston sininen blokki ei kumpikaan yllä enemmistöasemaan parlamentissa eli Folketingissa. Tanskassa puoluekenttä on hyvin pirstaloitunut, ja maata on johdettu vähemmistöhallituksilla jo vuosikymmenien ajan.

Frederiksenin sosiaalidemokraattien johtamalle punaiselle blokille on ennustettu noin 49 prosentin kannatusta ja 85:tä paikkaa 179-paikkaisessa parlamentissa. Oikeistopuolueiden blokille puolestaan ennakoidaan hieman yli 40 prosentin kannatusta ja 72:ta paikkaa.

Vanhat poliitikot uusissa tuulissa

Uutena puolueena vaaleihin osallistuu liberaaliksi keskustapuolueeksi itsensä määrittelevä Moderaterne, jota johtaa entinen Venstre-puolueen johtaja ja entinen pääministeri Lars Lökke Rasmussen. Puolue on pysytellyt blokkien ulkopuolella, mutta on mielipidetiedustelujen mukaan kerännyt lyhyessä ajassa merkittävän, noin 10 prosentin kannatuksen.

Paluun uuden puolueen kanssa tekee myös toinen entinen venstreläinen, tanskademokraatit-puolueen perustanut Inger Stöjberg.

Stöjberg tuomittiin viime vuoden lopulla vankeusrangaistukseen ja hänet erotettiin parlamentista maahanmuuttoministerinä vuonna 2016 tekemänsä päätöksen vuoksi. Oikeus katsoi hänen toimineen Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisesti, kun hän linjasi, että turvapaikkaa hakevien pariskuntien ei voida sallia majoittuvan yhdessä, jos toinen osapuoli on alaikäinen.

Stöjberg suoritti 60 päivän vankeusrangaistuksen lopulta jalkapantarangaistuksena.

Muun muassa jyrkällä maahanmuuttolinjalla kampanjoinut Stöjberg näyttää mielipidemittausten perusteella saavan puolueelleen noin kahdeksan prosenttia äänistä.

Lähteinä AFP, Ritzau ja Euronews.