Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AP: Saudi-Arabia varoittanut Yhdysvaltoja Iranin mahdollisesta hyökkäyksestä

Saudi-Arabia on jakanut yhdysvaltalaisille viranomaisille tiedustelutietoja, jotka viittaavat siihen, että Iran saattaa valmistautua hyökkäämään kuningaskuntaa vastaan. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutistoimisto AP kolmen nimettömän virkamieslähteen tietoihin nojaten.

Huoli mahdollisesta hyökkäyksestä Saudi-Arabiaan on kasvanut, kun presidentti Joe Bidenin hallinto on kritisoinut Irania maassa käynnissä olevien mielenosoitusten tukahduttamisesta ja tuominnut sen lennokkikaupat Ukrainassa sotivan Venäjän kanssa.

Yksi tiedustelutietojen jakamisen vahvistaneista virkamiehistä kuvaili tietojen kertovan uskottavasta hyökkäyksen vaarasta "pian tai 48 tunnin sisällä". Yksikään Yhdysvaltain suurlähetystö tai konsulaatti alueella ei kuitenkaan ole antanut tiedustelutietojen perusteella hälytyksiä tai ohjeita yhdysvaltalaisille Saudi-Arabiassa tai muualla Lähi-idässä.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja, prikaatikenraali Pat Ryder sanoi asevoimien viranomaisten olevan huolissaan uhkatilanteesta alueella.

– Olemme säännöllisesti yhteydessä kumppaneihimme Saudi-Arabiassa sen suhteen, mitä tietoja he saattavat joutua antamaan tähän liittyen, Ryder sanoi AP:lle.

– Mutta olemme sanoneet aiemmin, ja toistan sen, että pidätämme oikeuden suojella ja puolustaa itseämme riippumatta siitä, missä joukkomme palvelevat, oli se sitten Irakissa tai muualla.

Ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi, että Yhdysvallat on "huolestunut uhkakuvasta", tarkentamatta lausuntoaan.

Saudi-Arabia tai Iranin edustusto YK:ssa eivät vastanneet AP:n kommenttipyyntöihin.