Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisihallitus syrji ylitarkastajan virkaan hakenutta miestä iän perusteella, katsoo hallinto-oikeus

Helsingin hallinto-oikeus katsoo, että Poliisihallitus (Poha) syrji iän perusteella ylitarkastajan virkaan hakenutta miestä. Oikeuden mukaan virkaan nimitettiin viime vuonna toinen henkilö, joka oli miestä nuorempi ja vähemmän ansioitunut.

– Hallinto-oikeus katsoo, että Poliisihallitus ei ole osoittanut, että virkaan nimitetyn valinta olisi johtunut muusta seikasta kuin hänen iästään. Poliisihallituksen menettelyä ylitarkastajan viran täyttämisessä on siten pidettävä yhdenvertaisuuslain 8 §:ssä tarkoitettuna kiellettynä syrjintänä, hallinto-oikeus toteaa päätöksessään.

Valituksen hallinto-oikeuteen teki valinnan ulkopuolelle jäänyt mies, joka katsoi tulleensa syrjityksi ikänsä perustella. Asianosaisten iät eivät käy ilmi päätöksestä.

Mies vetosi asiassa muun muassa ansioyhteenvetoon, joka hänen mukaansa osoittaa, että hänellä on parhaat edellytykset tehtävän menestykselliselle hoitamiselle. Hänellä on kaksi ylempää korkeakoulututkintoa ja valitulla hakijalla yksi.

Poliisihallitus kiisti, että hakijoiden ikä olisi ollut valinnan perusteena.

– Nimityspäätös on perustunut kokonaisharkintaan siitä, kuka hakijoista on viran tehtäväala, perustuslain mukaiset yleiset nimitysperusteet ja niitä koskevat painotukset huomioon ottaen ansioitunein sekä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuvin ylitarkastajan virkaan nimitettäväksi, Poha sanoi oikeudelle antamassaan selvityksessä.

Hallinto-oikeus määräsi nimityspäätöksen kumottavaksi ja uudelleen käsiteltäväksi. Tuomioistuin ei ota kantaa siihen, miten Poliisihallitus tämän jälkeen toimii ja kenet se lopulta nimittää virkaan.