Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korean mukaan väitteet asetoimituksista Venäjälle ovat perusteettomia

Pohjois-Korean mukaan väitteet maan ampumatarviketoimituksista Venäjälle ovat perusteettomia, kertoo valtiollinen uutistoimisto KCNA. Yhdysvaltojen Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi viime viikolla, että Pohjois-Korea lähettää salaa merkittävän määrän tykistön ampumatarvikkeita Venäjälle Lähi-itään tai Afrikkaan suuntaavien lähetysten mukana.

KCNA siteeraa maan puolustusministeriön edustajan lausuntoa, jossa kerrotaan Pohjois-Korean pitävän lausuntoa Yhdysvaltojen "vihamielisenä yrityksenä tahrata Pohjois-Korean maine kansainvälisesti".

– Jälleen kerran teemme selväksi, ettei meillä ole koskaan ollut asekauppaa Venäjän kanssa eikä meillä ole suunnitelmia käydä sellaista tulevaisuudessa, lausunnossa lukee.

Kirby sanoi viime viikolla, etteivät yhdysvaltalaisviranomaiset tiedä, ovatko ampumatarvikkeet saapuneet Venäjälle. Lähetyksiä pyritään hänen mukaansa seuraamaan.

Kirby kertoi toimittajille Yhdysvaltojen uskovan, että Pohjois-Korean lähettämien tarvikkeiden määrä auttaa Venäjää pitkittämään Ukrainan sotaa mutta ei riitä antamaan sille etulyöntiasemaa länneltä tukea saavia Ukrainan joukkoja vastaan.

Tilanne kireänä

Syyskuussa Pohjois-Korea niin ikään kielsi Valkoisen talon esittämät väitteet siitä, että maa suunnitteli ampumatarvikkeiden lähettämistä Venäjän asevoimien varastojen täytteeksi.

Kirby sanoi, että toimitukset olivat merkki Venäjän asevarastojen hupenemisesta, kun kansainväliset pakotteet vaikeuttavat varastojen täydentämistä.

Jännitteet Korean niemimaalla ovat viime aikoina olleet erityisen kireät, kun Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita. Viime viikolla Yhdysvallat ja Etelä-Korea järjestivät laajimman yhteisen ilmasotaharjoituksensa koskaan.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat varoittaneet, että Pohjois-Korean viimeaikaiset ohjuskokeet voivat kulminoitua uuteen ydinasekokeeseen. Se olisi järjestyksessään Pohjois-Korean seitsemäs.