Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden kannusti vaalien aattoiltana äänestäjiä puolustamaan demokratiaa – Trump lupasi ilmoittaa "jotakin suurta"

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden painottaa demokratian olevan panoksena välivaaleissa. Presidentti puhui kampanjatilaisuudessa Marylandissa varsinaisen vaalipäivän aattona.

Biden kannusti äänestäjiä käyttämään tilaisuutta hyväkseen demokratian puolustamiseksi.

– Elinaikaamme muokkaa se, mitä (vaaleissa) tapahtuu. Tunnemme luissamme, että demokratiamme on vaarassa ja tiedämme, että nyt on teidän hetkenne puolustaa sitä, hän lausui innokkaalle yleisölle Bowiessa lähellä Baltimorea.

Välivaaleissa jaetaan edustajainhuoneen paikat ja kolmasosa senaatista, minkä lisäksi valitaan kuvernöörejä ja edustajia paikallisiin lainsäädäntöelimiin. Biden on jo aiemmin varoittanut, että paikkoihin on pyrkimässä yli 300 republikaanien ehdokasta, jotka eivät ole sitoutuneet hyväksymään vaalitulosta, jos se ei ole heille itselleen mieluinen.

Biden myös pyysi marylandilaisia äänestäjiä pitämään kiinni demokraattiedustajistaan.

– Te tarvitsette heitä. Minä tarvitsen heitä, Biden sanoi.

Lisäksi Biden muistutti, ettei vaalissa ole kyse kansanäänestyksestä vaan valinnasta kahden hyvin erilaisen vision väliltä.

Trump toistuvasti vihjaillut ehdokkuudestaan

Perinteisesti välivaalit nähdään osin presidentin menestyksen mittarina. Usein oppositiopuolueen ehdokkaat menestyvät paremmin kuin se puolue, joka on vallassa Valkoisessa talossa, ja kyselyiden perusteella näin on käymässä tälläkin kertaa.

Yli 40 miljoonaa ääntä on annettu jo ennakkoäänestyksessä.

Jos valta-asemiin nousee entisen presidentin Donald Trumpin tukijoita, muutokset myös republikaanipuolueen sisällä todennäköisesti kiihtyvät. Meneillään olevista rikostutkinnoista huolimatta Trump pyrkii hyödyntämään välivaaleja vahvistaakseen asemaansa puolueen mahdollisena presidentinvaaliehdokkaana. Trump ei ole ilmoittanut ehdokkuudestaan vielä, mutta vaalien aattoiltana Ohion Daytonissa hän lupasi kannattajilleen ilmoittaa viikon päästä "jotakin suurta".

Trump lupasi paljastaa ilmoitusluonteisen asiansa Floridassa sijaitsevassa Mar-a-Lagon kartanossaan marraskuun 15. päivänä.

Ex-presidentin tuttua tyyliä noudattavassa puheessa hän sanoi, että Yhdysvaltojen tuhoa kannattavien onkin ehdottomasti syytä äänestää "radikaalivasemmistoa".

– Jos haluatte lopettaa maamme tuhoamisen, teidän on huomenna (tiistaina) äänestettävä republikaaneja jättimäisenä punaisena aaltona, Trump kannusti.

Trump ei ole koskaan tunnustanut tappiotaan vuoden 2020 vaaleissa. Hän on kuukausien ajan toistuvasti vihjaillut olevansa valmis lähtemään kisaan uudelleen.