Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän vetäytyminen Hersonista on alkanut, sanoo Venäjän puolustusministeriö – USA:n asevoimien komentaja arvioi: yli 100 000 venäläissotilasta on kuollut tai haavoittunut Ukrainassa

Venäjä on aloittanut joukkojensa vetämisen pois Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa, sanoo Venäjän puolustusministeriö.

Venäläiset joukot siirtyvät asemiin Dneprjoen itärannalle pitäytyen hyväksytyssä suunnitelmassa, puolustusministeriö sanoi.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak on aiemmin sanonut, ettei Venäjän vetäytymisestä ole vielä mitään merkkejä.

Ukrainan joukot ovat viikkokausia lähestyneet Hersonia. Vaikka niiden eteneminen on hidastunut viime viikkoina, joukkojen huoltamisesta Dneprin yli on tullut erittäin vaikeaa, koska lähes kaikki sillat on tuhottu Ukrainan ohjusiskuissa.

"Voitto ei luultavasti saavutettavissa sotilaallisin keinoin"

Yli 100 000 venäläissotilasta on kuollut tai haavoittunut Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa, sanoo Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Mark Milley.

Hän arvioi myös, että Ukrainan joukot ovat todennäköisesti kärsineet yhtä suuria menetyksiä ja ettei kumpikaan osapuoli ehkä pysty voittamaan sotaa sotilaallisin keinoin.

Milley puhui asiasta eilen New Yorkin talousklubilla pitämässään puheenvuorossa.

Kyseessä oli uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain hallinnosta annettiin näin tarkka arvio sodassa kuolleista ja haavoittuneista sitten sodan alkamisen helmikuun lopulla.

"Mahdollisuus neuvotteluihin"

Milleyn mukaan käsillä olisi nyt mahdollisuus herättää henkiin neuvottelut Ukrainan ja Venäjän välillä.

– Molempien osapuolten on tunnustettava, että sotilaallinen voitto sanan varsinaisessa merkityksessä ei luultavasti ole saavutettavissa sotilaallisin keinoin, ja siksi olisi kokeiltava muita keinoja. Tässä olisi mahdollisuus neuvotteluihin, hän sanoi.

Milley puhui sen jälkeen, kun Venäjä määräsi joukkonsa vetäytymään Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa, mitä pidetään suurena iskuna Venäjän sotatoimille.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan vetäytyminen on selvä osoitus Venäjän vakavista ongelmista taistelukentällä.

Ukraina jatkaa yrityksiään vallata alueensa takaisin

Ukrainassa ilmoitukseen Hersonista vetäytymisestä on kuitenkin suhtauduttu varovaisesti. Viranomaiset ovat sanoneet uskovansa, ettei Venäjän armeija todennäköisesti jätä tärkeää kaupunkia ilman taisteluja.

Ukrainan rauhanneuvottelija ja kansanedustaja David Arakhamian mukaan Ukrainan asevoimat eivät aio tuudittautua valheelliseen turvallisuudentunteeseen.

– Me emme luota viholliseen ja aiomme suunnitelmiemme mukaisesti jatkaa alueiden vapauttamista, Arakhamian sanoi.

Jo ennen sotilaiden vetäytymisen alkamista Venäjä on siirtänyt tuhansittain siviilejä pois kaupungista veneillä. Ukrainan mukaan kyseessä ovat siviiliväestön pakkosiirrot, vaikka Venäjän mukaan siviilit on viety pois taistelujen jaloista.

Venäjän mukaan kaupungista on siirretty 115 000 ihmistä joen yli.

Lehtitieto: Yhdysvallat on kieltäytynyt toimittamasta Ukrainalle kehittyneitä lennokkeja

Yhdysvallat on kieltäytynyt toimittamasta Ukrainalle pitkälle kehitettyjä lennokkejaan estääkseen sodan eskaloitumisen, kertoi Wall Street Journal -lehti tänään.

Lehden mukaan presidentti Joe Bidenin hallinto on kieltäytynyt toimittamasta Ukrainan pyytämiä Gray Eagle MQ-1C -lennokkeja, jottei se hermostuttaisi Venäjää ja välittäisi viestiä siitä, että Yhdysvallat antaa aseita, joilla Ukraina voisi iskeä myös Venäjän puolelle.

Ukraina on pyytänyt aseita jo kuukausien ajan.

Myös Yhdysvaltain kongressissa sekä demokraateista että republikaaneista koostuva joukko oli pyytänyt kyseisiä lennokkeja toimitettaviksi Ukrainalle.