Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa jännitetään, ratkaiseeko Nevada senaatin enemmistön kohtalon – republikaaniehdokas pessimistisenä

Yhdysvalloissa demokraatit olivat lauantaina vain yhden senaattoripaikan päässä enemmistöstä, kun demokraattien Mark Kelly uusi paikkansa Arizonasta. Presidentti Joe Biden oli jo soittanut Kellylle ja onnitellut tätä voitosta, kertoi amerikkalaismedia.

Kellyn haastaja, republikaanien Blake Masters ei heti tunnustanut tappiotaan, ja myöhään perjantaina paikallista aikaa ex-presidentti Donald Trump ehti jo leimata tuloksen vaalivilpiksi. Trump kuuluu Mastersin vahvoihin tukijoihin.

Senaatin enemmistön kohtalo riippuu kahdesta osavaltiosta: Nevadasta, missä ääntenlasku oli lauantaina edelleen kesken, ja Georgiasta, missä järjestetään joka tapauksessa uusintaäänestys joulukuussa, sillä sekä demokraattien että republikaanien ehdokas jäivät tiistain välivaaleissa alle 50 prosentin ääniosuuteen.

Jos demokraattisenaattori Catherine Cortez Masto voittaa Nevadassa, senaatin enemmistö menee demokraateille, kävi Georgian uusintavaalissa miten tahansa.

Demokraateille senaatin hallintaan riittää tasan 50 paikkaa, sillä varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee, jos satajäsenisen senaatin äänestys päättyy tasatulokseen. Arizonan ratkettua tilanne oli tasan 49–49.

Kaikki riippuu Clarkin piirikunnasta

Tilanne Nevadan ääntenlaskennassa oli lauantaina erittäin täpärä. Republikaani Adam Laxalt johti alle tuhannella äänellä, kun 95 prosenttia äänistä oli laskettu. Cortez Mastolla on mahdollisuudet nousta ohi, sillä ääniä oli vielä laskematta etenkin demokraateille vahvasta Clarkin piirikunnasta, jossa Las Vegas sijaitsee.

Myös Laxalt myönsi tämän lauantaina tviiteissä, joissa hän totesi polkunsa voittoon olevan kapea.

– Jo monta päivää putkeen postiäänet ovat menneet demokraateille suuremmalla erolla kuin laskimme. Se on kaventanut voittomahdollisuuksiamme, Laxalt tviittasi.

Clarkin piirikunnassa on CNN:n mukaan laskematta noin 24 000 postiääntä ja tukku muitakin ääniä.

– Jos ne ovat republikaanialueilta tai lievästi demokraattienemmistöisiltä alueilta, voimme vielä voittaa. Jos ne ovat edelleen vahvasti demokraattisia, hän ohittaa meidät.

Edustajainhuonekaan ei vielä ratkennut

Myöskään 435-paikkaisessa edustajainhuoneessa kumpikaan puolue ei ole vielä varmistanut enemmistöä. Enemmistöön tarvitaan 218 paikkaa, ja toistaiseksi republikaanit ovat CNN:n ennusteen mukaan varmistaneet 211 ja demokraatit 203 paikkaa.

Republikaanit ovat edelleen vahvoilla saamaan enemmistön, sillä demokraattien pitäisi voittaa lähes kaikki auki olevista kisoista enemmistönsä säilyttämiseksi. Lauantaina tulos oli auki vielä 21 vaalipiirissä, suuri osa niistä Kaliforniassa.

Republikaanien enemmistöstä on joka tapauksessa tulossa odotettua pienempi, ja syyllisten etsintä puolueen sisällä on jo alkanut.

Se ilonaihe republikaaneilla on, että puolue näyttää saavan pitkästä aikaa koko maan tasolla enemmän ääniä kuin demokraatit.

Trump haastoi kongressihyökkäystä tutkivan komitean oikeuteen

Samalla kun välivaalien ääniä edelleen laskettiin, ilmoittivat Trumpin asianajajat haastavansa viime vuoden loppiaisen kongressihyökkäystä tutkivan komitean oikeuteen. Asianajajien mukaan Trumpilla on ex-presidenttinä täydellinen syytesuoja eikä häntä voida velvoittaa komitean kuultavaksi.

Trumpin edustajien mukaan komitean toimet ovat poliittisesti motivoituneita, joten asia on vietävä oikeuteen.

Trumpin oli määrä saapua komitean kuultavaksi ensi viikolla.

Trumpin kannattajat mellakoivat ja hyökkäsivät kongressirakennukseen, kun presidentti Joe Bidenin vaalivoittoa oltiin vahvistamassa. Trump oli levittänyt valheellisia väitteitä, joiden mukaan vaalitulosta oli peukaloitu.

----

Lähteenä myös AFP