Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi: Venäjän iskut sammuttivat ydinvoimaloiden yksiköitä, sähköt saatu palautettua miljoonille

Venäjän iskut Ukrainaan ovat aiheuttaneet useiden yksiköiden automaattisen sammumisen kahdessa ydinvoimalassa, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tiistai-illan lausunnossaan. Zelenskyin mukaan Venäjä teki iskunsa tarkoituksellisesti ja laskelmoiden.

Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet toisiaan iskuista ydinvoimaloihin sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa helmikuussa.

Zelenskyi kertoi myöhemmin Twitterissä, että noin kahdeksalle miljoonalle kuluttajalle on onnistuttu palauttamaan sähköt. Vielä illan lausunnossaan hän sanoin noin kymmenen miljoonan ihmisen olevan ilman sähköjä. Aiemmin Ukrainan viranomaiset puhuivat seitsemästä miljoonasta kotitaloudesta.

Zelenskyi sanoi Twitterissä myös puhuneensa puhelimessa Puolan presidentin Andrzej Dudan kanssa ja pahoitelleensa kahden puolalaisen kuolemaa tiistain räjähdyksessä. Zelenskyi puhui "Venäjän ohjusterrorista" ja kertoi vaihtaneensa Dudan kanssa tietoja tapahtuneesta. Puolan ulkoministeriö vahvisti myöhemmin, että räjähdyksen oli aiheuttanut venäläisvalmisteinen ohjus.

Erdogan uskoo viljasopimuksen jatkuvan Mustallamerellä

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo uskovansa, että viljakuljetukset Mustallamerellä takaava Ukrainan ja Venäjän välinen sopimus jatkuu.

Erdogan puhui asiasta G20-kokouksen pressitilaisuudessa Balilla. Viljanvientisopimus on voimassa ensi lauantaihin asti, mutta Erdoganin mielestä sen jatkamisessa ei ole ongelmia.

Turkki oli keskeinen neuvottelija viljasaarron päättäneen sopimuksen aikaan saamisessa heinäkuussa. Sopimus mahdollisti sodan aikana satamiin jumiutuneen 20 miljoonan viljatonnin viennin Ukrainasta.

Ukraina on yksi maailman suurimmista viljantuottajista, mutta Venäjän hyökkäyssota esti viljan kuljettamisen sen satamista.