Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Alaikäisten tekemiä ryöstöjä poikkeuksellisen paljon Helsingissä – "Ihan selkeä piikki niissä nyt on"

Poliisin mukaan nuoret tekevät ryöstöjä usein ryhmässä.

Helsingin poliisin nuorisoryhmän tutkittavaksi on tullut tänä vuonna jo 145 ryöstörikosta, joiden tekijöinä ovat alaikäiset, kertoo Iltalehti. Ryöstörikokseksi on luokiteltu ryöstöt, törkeät ryöstöt sekä molempien yritykset.

Poliisin mukaan alaikäisten tekemien ryöstöjen määrä on kasvanut selvästi.

– Tämä vuosi on poikkeuksellinen ryöstörikosten kohdalla. Ihan selkeä piikki niissä nyt on, nuorisoryhmää vetävä rikoskomisario Marko Forss kommentoi Iltalehdelle.

Todellisuudessa alaikäisten tekemien ryöstöjen määrä on voinut olla suurempikin, sillä kaikki tapaukset eivät välttämättä tule nuorisoryhmän tietoon, jos tekijöinä on myös täysi-ikäisiä. Lisäksi on tapauksia, joissa tekijöitä ei saada selville.

Forssin mukaan alaikäisten Helsingissä tekemät ryöstöt toteutetaan usein ryhmässä. Alaikäisten tekemiksi varmistuneissa ryöstöissä epäiltyjä tekijöitä on keskimäärin noin 2,5 yhtä rikosilmoitusta kohti.

– Meillä on enemmän ja enemmän rikoksiin syyllistyviä nuoria, jotka ovat potentiaalisia tällaiselle toiminnalle, Forss arvioi Iltalehdelle.

Hän kuitenkin muistuttaa, että rikoksia tekevien nuorten ryhmä on suhteellisen pieni osuus koko ikäluokasta. Ryöstöjä myös tehtailevat pitkälti samat nuoret.

Forss arvioi "korona-ajan ongelmien jatkon" vaikuttavan ryöstöjen määrän kasvuun. Hänen mukaansa syistä olisi kuitenkin syytä tehdä laajempaa tutkimusta.