Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asiakkaat taltuttivat Coloradon yökerhoampujan tämän omalla aseella

Yhdysvalloissa Coloradon yökerhoampujan pysäyttäneet asiakkaat käyttivät hyökkääjän omaa asetta tämän taltuttamiseen, kertoo Colorado Springsin pormestari John Suthers. Ainakin viisi ihmistä kuoli ja liki 25 haavoittui, kun 22-vuotias mies avasi tulen yökerhossa sunnuntain vastaisena yönä paikallista aikaa.

– Niin traaginen kuin tämä tapahtuma onkin, se olisi voinut olla vielä paljon, paljon pahempi ilman näitä sankarillisia tekoja. Yksi tai mahdollisesti kaksi ihmistä näyttää ottaneen ampujan aseen ja lamauttaneen hänet sillä. Ei ampumalla, vaan lyömällä aseella, Suthers sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Yökerhosta terassille paenneen baarimikon Michael Andersonin mukaan juuri ampujan kimppuun käyneet ihmiset pelastivat hänet.

– Olin yksin, todella yksin ja peloissani. Minulla ei ollut edes puhelinta mukanani. Pelkäsin, etten voi edes hyvästellä äitiäni, Anderson kertasi uutistoimisto AFP:lle.

Anderson oli töissään tiskin takana, kun hän alkoi kuulla laukausten ääniä.

– Nostin katseeni ja näin pitkän ihmisen varjon. Hänellä oli kivääri. Sen jälkeen laukaukset vain jatkuivat ja jatkuivat. Se oli todella kauheaa.

Anderson sukelsi tiskin taakse juuri kun laukaukset alkoivat pirstoa pulloja ja laseja hänen takanaan hyllyllä. Tiskin takaa hän ryömi terassille piiloon toisen työntekijän kanssa. Melko pian kiväärin piippu kuitenkin työntyi ovesta sinnekin.

– Silloin tiesin, että me olisimme seuraavat. Silloin jotkin hyvin rohkeat ihmiset syöksyivät hänen kimppuunsa, hakkasivat ja potkivat häntä, estivät tekemästä enempää vahinkoa. En tiedä, keitä he olivat, mutta haluaisin tietää, sillä he pelastivat henkeni, Anderson sanoi.

Yökerhossa vietettiin transihmisten muistopäivää

Verilöyly tapahtui Club Q -yökerhossa, jossa juhlijat viettivät ilmeisesti kansainvälistä transihmisten muistopäivää. Teemapäivänä muistetaan väkivallan vuoksi kuolleita transihmisiä.

Klubilla ollut Joshua Thurman kuvailee tilanteen olleen todella pelottava. Lattialla oli hänen mukaansa ruumiita, särkynyttä lasia ja rikkoutuneita astioita.

– Sen (klubin) oli tarkoitus olla meidän turvallinen tilamme. Minne meidän oikein kuuluu mennä? hän sanoi puhuessaan toimittajille.

Juuri Colorado Springsiin muuttanut, 24-vuotias Aeron Laney oli klubilla ensimmäistä kertaa. Hän sanoi klubin vaikuttaneen paikalta, jossa kaikki vaikuttivat tuntevan toisensa ja jossa hän tiesi heti sulautuvansa joukkoon.

– En vain voi ymmärtää, että joku kävelee sisään ja näkee ihmisiä omassa yhteisössään niin iloisina ja hyvin viihtyen ja haluaa lopettaa sen, hän sanoi toimittajille kyynelsilmin.

Vielä ei tiedetä, oliko kyse viharikoksesta

Viranomaisten mukaan epäiltyä hoidetaan paikallisessa sairaalassa. Tutkinnassa on mukana myös liittovaltion poliisi FBI.

Kesäkuussa 2021 julkaistusta lehdistötiedotteesta käy ilmi, että samanniminen 21-vuotias mies oli tuolloin pidätetty sen jälkeen, kun hänen äitinsä oli ilmoittanut miehen uhkailleen kotitekoisilla pommeilla tai usealla aseella.

Poliisin edustajan mukaan ensimmäinen hälytys ampumisesta tuli muutamaa minuuttia ennen puoltayötä. Ensimmäinen poliisi saapui paikalle neljässä minuutissa, ja kahta minuuttia myöhemmin epäilty oli taltutettu.

Viranomaiset kertoivat sunnuntaina, ettei ampumista ole vielä luokiteltu viharikokseksi, mutta murhasyytteiden noston kerrottiin olevan varmaa.

Coloradon kuvernööri Jared Polis kutsui ampumista karmivaksi, kuvottavaksi ja järkyttäväksi. Hänestä itsestään tuli vuonna 2018 ensimmäinen avoimesti homo mies, joka valittiin Yhdysvalloissa kuvernööriksi.

Aseväkivalta on Yhdysvalloissa valtava ongelma: Gun Violence Archive -sivuston mukaan maassa on ollut tämän vuoden aikana yli 600 joukkoampumista.

Lisäksi Yhdysvalloissa on ollut lukuisia iskuja seksuaalivähemmistöjen tapahtumapaikkoihin. Vuonna 2016 floridalaiseen yökerhoon tehdyssä iskussa kuoli 49 ihmistä.

Transihmisten oikeudet olivat esillä välivaaleissa aiemmin tässä kuussa, kun republikaanit esittivät transihmisten oikeuksia rajoittavia lakeja.

Presidentti Joe Biden sanoo lausunnossaan, että vaikka teon motiivi ei ole vielä selvillä, hän tuomitsee väkivallan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Klubin Facebook-sivulle on tulvinut tukiviestejä eri puolilta maailmaa.